Burgemeester Niek Meijer mocht de cheque van Buurten met Buren overhandigen aan de voedselbank.
Burgemeester Niek Meijer mocht de cheque van Buurten met Buren overhandigen aan de voedselbank. (Foto: Bob Awick )

Heel Huizen Haakt levert voedselbank 1.137,50 euro op

  Mensen

HUIZEN - De actie Heel Huizen Haakt liep 30 juni af en vandaag werd de opbrengst aan Voedselbank Gooi & Omstreken overhandigd. De burgemeester was bereid gevonden om de cheque aan voorzitter van het bestuur Hans van Heesewijk te overhandigen.

Lisette Otto van Buurten voor Buurten met Buren die het initiatief nam voor de actie waarbij iedereen klavertjes kon haken waarvan de opbrengst naar de voedselbank ging, is gestopt met tellen bij 3.000.

Restjes wol
"Ik denk dat er wel zo'n 5.000 klavertjes zijn gehaakt." Simone van Mensch, ook van Buurten met Buren, zei dat vaak allerlei restjes wol waren gebruikt gebruikt. "We hebben ze in heel veel verschillende kleuren."

De kleurige klavertjes konden voor 5 euro per 10 stuks worden gekocht. Keurig met een veiligheidsspeldje aan een kaartje vast gemaakt. Ze konden ook geschonken worden, aan bijvoorbeeld bewoners van zorginstellingen of verplegend personeel.

Burgemeester
Ook burgemeester Niek Meijer kocht er behoorlijk wat. Regelmatig was hij te zien met een kleurig klavertje. "Ik wilde ze graag uitdelen, maar dat ging met het coronavirus slecht. Laatst heb ik er nog iemand een gegeven na een moeilijk gesprek."

"We waren het niet eens met elkaar over een maatregel die ik had genomen. Daarom had ik hem uitgenodigd. Na afloop gaf ik het klavertje, om hem te bedanken dat hij toch de dialoog met mij was aangegaan."

Veel over
"We hebben er nog heel veel over en we gaan kijken wat we met al die klavertjes kunnen doen", meldde Lisette. "We willen ze aan verzorgend en ondersteunend personeel van De Bolder, De Marke en Voor Anker geven, voor hun inzet." Ook krijgen de gezinnen in Huizen er eentje bij hun voedselpakket van de voedselbank en de vrijwilligers ook."

Het geld dat de voedselbank heeft gekregen, wordt besteed aan de moestuin. "Deze tuin ligt in Huizen en daar werken ook vrijwilligers uit Huizen in. We kunnen er zaden en gereedschap voor kopen. Op die manier komt er verse groente voor terug in de pakketten", liet de voorzitter van het bestuur van de voedselbank weten.

Fruit en groente
De voedselbank heeft vaak juist aan vers fruit en groente soms een gebrek. "Zeker met corona was dat heel moeilijk. We krijgen normaal geen subsidie en ineens kregen we bijna niets meer. Toen hebben we een beroep op de gemeenten gedaan om te zorgen dat er genoeg was", vertelt Patricia van Berkel, algemeen coördinator van de voedselbank.

Vooral fruit was toen een probleem, maar doordat er soms goede deals konden worden gesloten, kon dit met de gemeentelijke subsidies worden aangekocht. "We hadden een keer aardbeien voor een goede prijs. Dat hebben de mensen echt gewaardeerd. Dat is normaliter duur en dat eten ze dus niet."

Succesvol
Volgens Simone van Buurten met Buren is de cirkel nu rond. "Het project was heel succesvol. Zo'n 60 mensen hebben klavertjes gehaakt. Voor die mensen was het soms weer een moment om te starten met handwerken. Toen we stopten, vonden ze het jammer. Een iemand wilde eigenlijk de 1.000 klavertjes halen."

De ijverige hakers konden afgelopen zaterdag een kleine attentie halen bij de bakfiets van Buurten met Buren. "Die hebben we sinds kort en die zullen mensen meer zien bij acties", aldus Lisette.

Volgend jaar
Nu de actie zo'n groot succes is en de hakers graag haken voor een goed doel, zint Simone al op een nieuwe actie voor volgend jaar. "Wij zijn van de verbinding leggen tussen mensen, zoals we hier hebben kunnen doen. Het is mooi om te zien dat het geld hier zo goed terecht komt en ook weer voor verbinding zorgt."


De hakers konden als dank afgelopen zaterdag een kleine attentie ophalen bij de speciale bakfiets van Buurten met Buren. 

Meer berichten