Voor de gemeente is het niet altijd zichtbaar wie financiële problemen heeft, terwijl er wel hulp voor ze is.
Voor de gemeente is het niet altijd zichtbaar wie financiële problemen heeft, terwijl er wel hulp voor ze is. Foto: Pixabay

Armoede vaak nog achter de voordeur of verborgen

Mensen

HUIZEN - Een kwart van de huishoudens in Huizen zou financieel op het randje lopen en net zoveel zouden er al problematische schulden hebben, stelde Stichting Schuldhulp Huizen die zich aansloot bij SchuldHulpMaatje Nederland. Deze cijfers zijn gebaseerd op betaalgedrag van inwoners bij 45 bedrijven. Hoe is het echt gesteld met de armoede in Huizen en wat kunnen inwoners doen als ze in financiële problemen raken? Wethouder Maarten Hoelscher en Renee Bollebakker, beleidsmedewerker op het gebied van schuldhulp, schijnen hun licht over dat onderwerp.

"Het is lastig te zeggen in absolute cijfers hoeveel mensen er onder de armoedegrens leven in Huizen", zegt de wethouder. "Vaak blijven dit soort dingen ook achter de voordeur en is er verborgen armoede. We hebben in ieder geval niet de indruk dat we afwijken van de gemiddelden in Nederland. Wat we wel weten is dat concreet 69 gesprekken zijn gevoerd vorig jaar door de twee schuldhulpverleners die de gemeente in dienst heeft." Renee voegt daar aan toe dat dit niet altijd geleid heeft tot schuldhulp. Soms was een gesprek om mensen op weg te helpen al genoeg. In 2019 werden er 47 aanvragen voor schuldhulpverlening gedaan.

Geldplannen
Mensen die in financiële problemen zitten, kunnen een beroep doen op de gemeente. Zij kunnen terecht bij het Advies en Informatiepunt Maatschappelijke zaken. Hier staan allerlei tips voor het omgaan met financiën en verwijzingen naar websites die verder kunnen helpen. Zo heeft de gemeente zich aangesloten bij Startpunt Geldzaken. Dit is een samenwerkingsverband van het Nibud met Vereniging Eigen Huis, de beleggersvereniging VEB en de Stichting Certificering FFP. Zij stellen via deze website geldplannen beschikbaar voor huishoudens in verschillende omstandigheden. De geldplannen kunnen anoniem gebruikt worden om inzicht te krijgen in de financiële situatie.

"De eerste rekening die doorgaans niet meer betaald wordt, is die van de zorgverzekering. Daarna volgen die van de nutsvoorzieningen als gas, water en licht. Als laatste wordt de huur niet meer betaald", vertelt Maarten. Een verhuurder als de Alliantie gaat in gesprek met huurders die niet betalen en probeert dan ook te kijken hoe problemen zijn op te lossen. "Als gemeente wil je er graag vroeg bij zijn. Dan kun je ook zorgen dat mensen snel weer uit de problemen zijn en er niet verder inkomen."

Hulp aangeboden
Er wordt nu hard gewerkt aan een wet waardoor deze instanties hun gegevens kunnen delen met de gemeenten, zodat daar zicht komt op mensen met financiële problemen en ze hulp aangeboden krijgen van de gemeente. "We kunnen ze niet verplichten om die hulp aan te nemen, maar we merken wel dat het vaak een opluchting is als er hulp komt. Op dit moment moeten mensen zelf aan de bel trekken als het financieel niet goed gaat. Ik hoop dat ze die stap ook zetten."

De verwachting is dat met de coronacrisis meer mensen hun rekeningen niet kunnen betalen en in financiële problemen komen. "Dat is in alle situaties waarbij de financiën veranderen een risico. Voor mensen die hun baan verliezen, gaan scheiden of met pensioen gaan", zegt Renee. Ze hoopt dat die mensen gebruik zullen maken van de diverse mogelijkheden die geboden worden via het Advies en Informatiepunt Maatschappelijke Zaken. Daarnaast zijn er ook diverse regelingen, waar mensen gebruik van kunnen maken als ze financiële problemen hebben.

Kindarrangement
De wethouder verwijst speciaal naar het Kindarrangement dat de gemeente heeft. "Via meedoenhbel.nl is daar alle informatie over te vinden. Zo kunnen kinderen via de regeling een fiets krijgen, een computer, meedoen met sporten en culturele activiteiten. Gezinnen met een inkomen dat niet hoger is dan 120 procent van de bijstandsuitkering, kunnen hier een beroep op doen. Mensen die niet digitaal vaardig zijn of het lastig vinden, kunnen ook altijd bellen met de gemeente. Ik hoop ook dat ze dat zullen doen."

Met het leren omgaan met financiën kun je volgens de wethouder niet vroeg genoeg beginnen. Die taak ligt vaak bij de ouders, maar ook hier neemt de gemeente verantwoordelijkheid. "Jongeren die bijna 18 worden, krijgen een brochure thuisgestuurd waarin staat wat ze allemaal zelf moeten regelen als ze 18 worden. Ook de ouders krijgen hier informatie over. Het lijkt erop dat jongeren op dit moment vaker in de schulden komen en dat willen we voorkomen. Vandaar ook dat we vorig jaar budgetcoaches hebben aangesteld voor jongeren."

Jongeren
Deze geven voorlichting op scholen en zijn een aanspreekpunt voor jongeren. "Ze hebben tot nu toe vier jongeren doorgeleid naar hulp. Dat was niet alleen op het gebied van financiën, maar ook bijvoorbeeld over het krijgen van werk", licht Renee toe.

Maarten: "We hebben het vaak over uitgaven, als we denken aan financiële problemen. Maar inkomsten spelen natuurlijk ook een grote rol. Wie die niet heeft, heeft al gauw een probleem. Juist nu in deze tijd kunnen ook mensen die altijd werk hadden in de problemen komen, doordat ze inkomen verliezen. Komen ze er niet uit, dan kunnen zij ook aankloppen bij de gemeente."

Subsidie
De gemeente verleent daarnaast ook subsidie aan instanties als Stichting Schuldhulp Huizen, Humanitas thuisadministratie en Stichting Huize Tolvrij. "Zij hebben alleen een ondersteunende rol en kunnen menden helpen om hun administratie op orde te brengen of met het opstellen van een huishoudboekje. Mensen kunnen hier ook terecht voor hulp."

Uit de krant