Monique ten Kortenaar met haar eigen spirit Otenba.
Monique ten Kortenaar met haar eigen spirit Otenba.

Monique heeft haar eigen spirit Otenba ontwikkeld

Mensen

HUIZEN Monique ten Kortenaar heeft zelf een spirit ontwikkeld met gin en jenever onder haar eigen label Otenba, dat in het Japans ‘rebelse vrouw’ betekent.

“Mijn opa was parfumeur en heeft veertig jaar in het vak gezeten. Hij reisde veel naar Azië omdat hij goede Aziatische geuren kon creëren”, vertelt Monique, die vanaf haar tweede jaar in Huizen woont. “Hij kwam ook vaak in Japan en door zijn werk en verhalen kreeg ik steeds meer interesse in de Aziatische cultuur, smaken en geuren. Ik heb mijn reukvermogen echt van mijn opa geërfd en daarom ben ik distillateur geworden.”

Productontwikkelaar in dranken

Monique is een bekende in de wereld van distilleren en is productontwikkelaar in dranken. “Ik heb gewerkt bij Bols en de laatste vier jaar voor Wynand Fockink, een bekende slijterij en proeverij in Amsterdam met likeuren en jenever. Ik vond mijn werk heel leuk, maar op een gegeven moment begon het te kriebelen en wilde ik graag een eigen spirit ontwikkelen. Zo is Otenba ontstaan.”

Gin en jenever

Otenba is een soort gin en een soort jenever dat gedistilleerd is in Amsterdam. “Gin is populair en veel mensen drinken gin-tonics of cocktails met gin. Jenever is veel minder bekend. Dat vind ik heel jammer, want het is onze lokale drank. Als je bijvoorbeeld naar Italië gaat, drink je daar limoncello en in Frankrijk cognac. Zij zijn heel trots op hun lokale drank. Veel buitenlanders kennen jenever niet. Jenever is eigenlijk de grootvader van de gin. Gin is ontstaan uit jenever en ze liggen dus heel dicht bij elkaar. Zo kwam ik op het idee om jenever en gin samen te voegen. Je kunt het zien als gin met een extra karakter door de jenever. Aan de drank heb ik Aziatische ingrediënten als pandan, citroengras, senchathee en sanshopeper toegevoegd. Sencha is een groene Japanse thee, sansho een Japanse peper die niet heel heet is en zorgt voor een tinteling op je tong, pandan is een Aziatische vanille met een warm en zoet karakter en de citroengras zorgt voor een frisse smaak. Otenba is een lekkere en veelzijdige drank die ook geschikt is als cocktail.”

Miss Otenba

En dan is de naam ook belangrijk? “Ik wilde een aparte en unieke naam die echt bij mij past en heb daar lang over nagedacht. Opeens kwam mijn Japanse vriend naar boven die vaak tegen mij zei dat ik ‘Miss Otenba’ was. Hij vertelde dat veel Japanse woorden uit Nederland kwamen, waaronder otenba dat ‘rebelse vrouw’ betekent. Hij vond dat echt bij me passen. Daar had hij gelijk in en zo is de naam ontstaan.”

Otenba is te bestellen via www.otenba.amsterdam of bij Bart’s Bottles, www.bartsbottles.nl.

Uit de krant