Sipke en Netta bij hun versierde huis.
Sipke en Netta bij hun versierde huis. Foto: Bob Awick

Netta en Sipke de Jong 60 jaar getrouwd

Mensen

HUIZEN - Netta Honing (80) en Sipke de Jong zijn vandaag 60 jaar getrouwd. De kinderen kwamen vanmorgen vroeg de tuin van het bruidspaar versieren en Sipke had zelf diverse soorten taart gehaald.

“Ik was al vroeg op, altijd eigenlijk al. Toen zag ik dat er niets was gebeurd”, zegt hij. Netta: “Ik had eigenlijk wel verwacht dat ze het huis al dichtgeplakt hadden.”

Versierd
Kort daarop stonden ze echter op de stoep en werd de boel versierd en op alle bomen in de buurt een poster opgehangen met een trouwfoto van het paar met een verkeersbord met 60.

Sipke komt uit Friesland en kende was bevriend met de zoon van de zus van Netta, die in Bussum woonde. Hij was daar regelmatig. “Mijn zuster en ik schelen 25 jaar”, zegt Netta. Ik ben de jongste van het stel.” Het was liefde op het eerste gezicht, van beide kanten, zeggen ze stralend.

Intrekken
Het paar trouwde in 1960 in Oosterwolde in Friesland. “Oorspronkelijk zouden we dan bij mijn ouders intrekken”, vertelt Sipke. “Ik was die ochtend nog aan het werk bij een oom die slager was. Vlees rondbrengen. Hij had altijd wel werk.”

Omdat Netta’s vader slecht was, ging dit uiteindelijk niet door en ging het paar wonen bij de ouders van Netta in Huizen, waar ze is geboren en getogen. “Helaas is mijn vader kort daarop overleden”, vertelt ze.

Te klein
Een paar jaar hebben ze nog in een ander huis in Huizen gewoond. “Ik kreeg snel achter elkaar drie kinderen, twee dochters en een zoon en toen was het huis te klein.” Een paar jaar later ging haar moeder naar het bejaardenhuis en kon ze met de verhuurder regelen dat zij er weer in trok.

In de zestig jaar zijn er ups en downs geweest. Zo verdraaide Sipke bij het zaalvoetbal op 36-jarige leeftijd zijn knie. Hij is er toen 5 of 6 keer aan geopereerd, maar dat mocht niet baten en dat betekende dat hij niet meer kon werken.

Scheepsbouw
“Ik ben scheepsbouwer. Ik ben twee jaar in dienst geweest bij de marine en heb onder andere hier in Huizen bij de werf van Kok gebouwd. Totdat die er mee stopte. Daarna heb ik nog her en der gewerkt.” Inmiddels heeft hij al 13 jaar een kunstknie en daardoor kan hij gelukkig weer veel meer.

Het paar genoot de laatste jaren veel van varen met hun boot, maar die staat nu te koop. “Ik heb het heel erg aan mijn rug en het is niet meer te doen, het op- en afstappen en aanleggen”, legt Netta uit. “Ik had al veel dingen verbouwd voor haar, maar het kan nu echt niet meer”, legt Sipke uit.

Kringloopwinkels
Ze verwachten echter niet dat ze zich kunnen vervelen. Het paar heeft twee grijze roodstaart papegaaien. Daarnaast gaan ze graag naar kringloopwinkels. “Ik spaar aardewerk van ESKAF”, meldt Sipke. Netta heeft een kamer met antieke poppen, maar koopt die niet meer bij. “Die zijn erg duur geworden.”

Een andere verdrietige gebeurtenis is het verlies van hun oudste dochter een paar jaar geleden aan borstkanker. “Op een dag als vandaag, denk je daar toch veel aan”, zegt Sipke. Toch blijft het een dag om te vieren en dat deden ze vandaag een beetje, want zaterdag is het grote feest.

Barbecueën
“Dan gaan we met kinderen, kleinkinderen, broers en zussen barbecueën in de grote tuin van mijn zoon. Dat kan nu wel met inachtneming van de coronamaatregelen.”

Wat niet kon was vandaag een bezoek van locoburgemeester Bert Rebel om het paar te feliciteren namens de gemeente. Dat deed hij wel telefonisch en daardoor werd de dag nog iets feestelijker dan hij al was.

Uit de krant

!