Tv-kok Rudolph van Veen hielp de leerlingen met het maken van een gezonde broodrol.
Tv-kok Rudolph van Veen hielp de leerlingen met het maken van een gezonde broodrol. Foto's: Bob Awick
foto’s

De Wijngaard opent schooljaar met langste lunchtafel van Huizen en tv-kok

Mensen

HUIZEN Basisschool voor het speciaal onderwijs de Wijngaard heeft het nieuwe schooljaar vandaag feestelijk geopend. Omdat het jaar in het teken staat van de certificering ‘Gezonde school’ deden ze dit met een gezonde lunch en tv-kok Rudolph van Veen.

“Het liefst zouden we met alle scholen en leerlingen aan de langste lunchtafel van Huizen willen zitten, maar dat ging niet vanwege corona”, aldus directeur Renate van der Mooren uit. “Daarom hebben we van alle basisscholen een volwassene en twee leerlingen uitgenodigd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Alle genodigden zaten aan de ‘Langste lunchtafel van Huizen’.

“Op deze manier hopen wij de gedachte van een gezonde school te verspreiden en vanuit de gedachte ‘zorgzaamheid en aandacht voor elkaar’ het eten te delen.” De scholen reageerden heel positief hierop en schoven daarom aan bij deze lunch. Door de regen vond deze niet buiten plaats als gepland, maar in de naastgelegen gymzaal.

Om er helemaal een feestje van te maken, werd tv-kok Rudolp van Veen, drijvende kracht achter het FoodFirst Network, uitgenodigd. “Bij het FoodFirst Network kunnen mensen heel veel lekkere recepten vinden en wij begeleiden ze naar een gezonde leefstijl. Ook mensen met bijvoorbeeld diabetes of een prikkelbare darm kunnen er terecht. Dan krijgen ze voor hen geschikte recepten.”

Tekst gaat verder na de foto


Tv-kok Rudolph kijk toe hoe een van de leerlingen een broodrol maakt.

Hij liet weten dat het voor het eerst was dat hij op een school te midden van leerlingen gezond eten ging promoten. “Ik werd benaderd door de directeur en vind het ontzettend leuk om te doen. Met de school is goed en uitgebreid overleg geweest om te kijken hoe en wat we konden doen.”

De enthousiaste kok legde aan de kinderen uit, dat je wordt wat je eet. Hij demonstreerde dat met een klein snacktomaatje. “Dit is een snacktomaatje, maar als ik hem in mijn mond stop en opeet, is het ineens Rudolph.”

Tekst gaat verder na de foto


Heerlijk genieten van de zelfgemaakte gezonde lunch.

Daarbij legde hij uit dat ook hij houdt van chips en gebakjes, maar dat je wel op moeten letten wat je eet. “Je wilt ook lekker fit zijn en gezond. Daarom is het belangrijk om gezond te eten en dat kan ook heel feestelijk zijn. Dat zal ik jullie laten zien met de broodrol die we gaan maken.”

Mobiele keuken

Dat deed hij op de mobiele keuken, die twee medewerkers van de school net onthuld hadden. De Wijngaard heeft 3.000 euro gekregen in verband met het derde themacertificaat voor de ‘Gezonde school’, dat van voeding, en heeft daarvan de keuken aangeschaft. Die zal ook in de smaaklessen gebruikt worden en voor de kookclub.

“Op jullie bordjes vinden jullie een lange platte boterham. Daar kan je bijvoorbeeld humus op smeren, dan een plakje kaas erop leggen, wat worteltjes en wat sla. Dan rol je hem op en dan ligt er een papiertje dat je er omheen kan doen. Met het touwtje bind je het papier dicht dat je nog overhebt. Daarna kun je de rol afbellen en lekker opeten.”

Tekst gaat verder na de foto


Er was ook fruitsalade.

De leerlingen gingen daarna zelf aan de slag om hun persoonlijke broodrol te maken. Met behulp van elkaar, kok Rudolph of een van de medewerkers van de school. Naast de diverse soorten gezonde broodbeleg was er ook sla en fruit en kreeg iedereen water te drinken.

Ook onderwijs-wethouder Marlous Verbeek was bij de lunch aanwezig. Zij zat tussen de leerlingen van de taalschool die ook uitgenodigd waren. Zij krijgen een aantal dagen les in het gebouw van de Wijngaard. “Ik vond het ontzettend leuk. Ik heb een volkoren broodrol met humus, kaas, komkommer en sla gemaakt.”

Op de foto
Na de lunch mochten de leerlingen en begeleiders van de andere scholen samen met kok Rudolph op de foto. Daarna bracht hij ook nog een bezoek aan alle groepen van de Wijngaard, zodat zij ook nog met hem op de foto konden met hun kunstig versierde schorten aan en koksmuts op.


Kok Rudolph ging ook nog alle groepen langs en met de leerlingen op de foto.

Uit de krant

!