Wethouder Maarten Hoelscher (l) en burgemeester Niek Meijer hebben tijdens hun werk ook oog en aandacht voor elkaars welzijn.
Wethouder Maarten Hoelscher (l) en burgemeester Niek Meijer hebben tijdens hun werk ook oog en aandacht voor elkaars welzijn. Foto: Bob Awick

‘Met coronamaatregelen worstelen wij ook af en toe’

Mensen

HUIZEN - De coronamoeheid slaat na ruim een half jaar dealen met het virus en vooral alle maatregelen eromheen toe. Toch moeten we het ermee doen. Daarom begon de overheid de campagne ‘Aandacht voor elkaar’.

In Huizen zijn daar diverse instanties mee bezig, waaronder de gemeente Huizen. In deze serie verhalen gaan we in op hoe deze instanties bezig zijn met ‘Aandacht voor elkaar’.

Worstelen
“Met die coronamaatregelen worstelen wij als college van burgemeester en wethouders ook af en toe. Je merkt aan jezelf dat er vermoeidheid optreedt om scherp te blijven”, vertelt burgemeester Niek Meijer.

“Regels zijn een hulpmiddel om een intentie vast te houden en geen doel op zich. Je wilt elkaar de ruimte geven om niet besmet te worden met het coronavirus”, vertelt burgemeester Niek Meijer. “Letterlijk en figuurlijk”, vult wethouder Maarten Hoelscher aan.

Lange adem
“De basis blijft 1,5 meter afstand houden, geen handen geven, maar ook drukke plaatsen mijden. Het is ingewikkeld aan het worden en het vraagt om een lange adem. Ik word er zelf ook onrustig van.”

“Ik denk dat het komt doordat je het langetermijnperspectief mist. Waar gaat het naartoe? Dan ga je dwalen en als je druk bent, ben je weleens onvoldoende scherp op al deze coronamaatregelen”, gaat de burgemeester verder.

Ruimte
Zelf pakt hij ook de ruimte die de regels bieden. “Er zijn mensen die vooral zien wat ze allemaal niet meer mogen en die sluiten zich op in het idee dat er niets meer kan.”

“Ik heb van het weekeinde geklust, ben een stuk met de hond gaan lopen en er zijn twee familieleden bij mij thuis komen eten. Dat was vooral ook om hen te steunen in een moeilijke tijd. Dat kan dus wel en kan ook heel ontspannen zijn, ook nu”, legt hij uit.

Bizarre tijd
“Het is een bizarre tijd. We missen perspectief en zien ook dat niet iedereen ziet hoe ernstig het nu is”, zegt de wethouder. “Mensen zien niet wat er bij Voor Anker is gebeurd, de speciale Covid-afdeling in de Nieuwe Kerk met af- en aanrijdende ambulances.”

“Ze zien niet altijd dat zorgpersoneel het helemaal tot hier zit. We houden ons aan de maatregelen voor elkaar, niet alleen voor onszelf. Dus ga je niet met tien mensen op bezoek bij iemand.”

Begrip
Hij heeft er wel begrip voor dat het moeilijk is. “Voor jongeren bijvoorbeeld. Die missen nu heel veel. Ook die hebben het moeilijk. Net als ouderen en kwetsbare mensen. Daarom is aandacht voor elkaar belangrijk.”

“Zien wat dit coronavirus voor iemand betekent. Even vragen aan je buurman hoe het echt met hem gaat, elkaar goedendag wensen op straat. Het zit soms echt in hele kleine dingen.”

Welzijn
Samen met de burgemeester heeft hij zich hard gemaakt om ervoor te zorgen dat met de aangescherpte maatregelen de buurthuizen niet compleet dicht moesten.

“We hebben gekeken naar wat er wel kon. Open inloop kan niet meer, maar activiteiten waar mensen zich voor moeten registreren, kunnen bijvoorbeeld wel. De buurthuizen spelen een belangrijke rol in het welzijn van veel mensen”, meldt de burgemeester.

Buurthuis
“Maatschappelijke organisaties als bijvoorbeeld Versa pakken dat heel goed aan. Zij weten vaak wie de mensen zijn en zoeken eventueel zelf contact. Mensen kunnen ook naar het buurthuis bellen of met een speciaal nummer van Versa”, vertelt de wethouder.

“Eenzaamheid was al een van de grootste problemen voordat het virus uitbrak, maar is nu helemaal een probleem. Daarom is het belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben. Daar spelen niet alleen wij als gemeente of de maatschappelijke organisaties een rol in, maar dat kan iedereen. Bijvoorbeeld via Huizenvoorelkaar.nl, waar de vrijwilligerscentrale vrijwilligers en mensen met een vraag aan elkaar koppelt.”

Mooi voorbeeld
Ook de actie van Versa en Buurten met Buren van laatst vindt de wethouder een mooi voorbeeld. “Die organisaties deelden op diverse plekken een buurbloem uit. Daar ontstonden vele gesprekken uit en was er even aandacht voor elkaar.”

De wethouders en burgemeester doen ook hun ronde in het dorp. Zo gaan zij langs bij ondernemers en waren ze voor deze laatste lockdown bij de horeca en komen ook sportorganisaties en verpleeghuizen aan bod voor een bezoek.

Luisteren
“Dat doen we allemaal netjes met inachtneming van de coronaregels en spreiden we uit over een aantal weken”, benadrukt de burgemeester. “We luisteren dan en willen van iedereen weten wat de coronacrisis met ze doet en kijken waar we eventueel als gemeente iets voor ze kunnen betekenen.”

“Het mooie van mijn vak is dat ik heel direct iets voor mensen kan betekenen met het beleid”, legt de wethouder uit. “We hebben nu heel erg moeten bezuinigingen en daar heb ik wakker van gelegen.”

Fijn
“Dan wil ik juist heel hard werken en neem ik niet de tijd om dat te verwerken. Dan is het fijn als iemand als de burgemeester aan mij vraagt hoe het echt met me gaat. Dat heb ik dan nodig om mijzelf dan weer even terug te zetten.”

De burgemeester laadt zelf op door de energie die hij krijgt door aandacht te geven aan mensen. “En af en toe heb ik het ook nodig. Van vrienden die bellen of van iemand op straat die aan mij vraagt hoe het echt met mij gaat en met mijn echtgenote. Dan kan ik er zeker weer een maand tegenaan.”

Zie ook www.huizen.nl/aandachtvoorelkaar.

Uit de krant