Kantoorvrijwilliger Willie van Hamersveld en Kristel Menssink van Vrijwilligerscentrale Huizen.
Kantoorvrijwilliger Willie van Hamersveld en Kristel Menssink van Vrijwilligerscentrale Huizen. Foto's: Bob Awick

Vrijwilligerscentrale Huizen: er komt nu meer structuur in coronahulp

Mensen

HUIZEN - De coronamoeheid slaat na ruim een half jaar dealen met het virus en vooral alle maatregelen eromheen toe. Toch moeten we het ermee doen. Daarom begon de overheid de campagne ‘Aandacht voor elkaar’. In Huizen zijn daar diverse instanties mee bezig, waaronder Vrijwilligerscentrale Huizen. Een medewerker, hulpvrager en vrijwilliger vertellen meer.

Kristel Menssink van Vrijwilligerscentrale Huizen: “Er is veel gebeurd sinds de coronapandemie is uitgebroken. Als vrijwilligerscentrale hebben wij geprobeerd daar zo goed als mogelijk op in te springen. Nu krijgt het wat meer structuur. Zo hebben we de Facebookgroep Coronahulp Huizen overgenomen van de persoon die deze spontaan was gestart.”

Boodschappenprotocol
Daarnaast was er al het bestaande platform Huizenvoorelkaar.nl, waar mensen hun hulpvraag en hulpaanbod op kunnen zetten. Bij een match kan het contact worden gelegd. Ook heeft de vrijwilligerscentrale kaarten laten drukken die mensen in de bus konden doen, een boodschappenprotocol opgezet met veilige betaling en heel veel spontaan aangeboden vrijwilligers in contact proberen te brengen met hulpvragers.

“Dat waren er wel zestig in die tijd. De hulpaanvragen waren lang niet zo groot. We vermoeden dat de vraag om hulp er wel is, maar dat veel minder mensen erom vragen. Een vraagverlegenheid.”

Folder
Een van de mensen die hulp zocht, was Hanneke Haaxman (52). “Ik was ooit eens bij ze naar binnen gegaan. Dat was nog best lastig bleek, want ik ben rolstoelgebonden. Dat bleef een beetje vaag, maar uiteindelijk kreeg ik een folder die me meer inzicht gaf.”

Ze deed uiteindelijk een beroep op iemand die haar kon helpen met haar computer. “Daar ben ik niet ontiegelijk goed in. Degene uit mijn vaste netwerk die me hielp, kan dat niet meer doen.” Het beviel haar goed. “Hopelijk komt hij nog een keer terug, want ik kan de hulp gebruiken.”

Eerste stap
Zelf is ze niet op haar mondje gevallen en durft ze makkelijk om hulp te vragen. “Ik ben dat natuurlijk wel gewend. Ik hoop dat anderen die hulp nodig hebben die eerste stap zetten en als ze niet handig zijn met de computer gewoon met de vrijwilligerscentrale bellen.”

Dat gaat ze zelf ook nog doen. “Toen die man bij mij binnenkwam, bedacht ik allerlei andere dingen waarbij hij zou kunnen helpen of misschien iemand anders.” Ze merkt dat ze door corona minder contacten heeft, maar daar gaat het bij haar nog niet eens zo om. De praktische hulp, daar zit ze meer om verlegen.

Voor elkaar
Iemand die praktische hulp aanbiedt is Kim van Lienen (48). “Ik heb altijd veel vrijwilligerswerk gedaan en dat is me dus niet vreemd. Dat heb ik wel van huis meegekregen. Niet dat het toen vrijwilligerswerk heette, maar je stond gewoon voor elkaar klaar.”

Kim is absoluut geen stilzitter. “We hebben een eigen bedrijf en ik doe de administratie. Dat betekent wel dat ik wat flexibeler ben dan veel mensen. Maar ik geloof dat iedereen zijn steentje wel bij kan dragen. Een keertje minder sporten of minder tv-kijken en iets voor een ander doen”, zegt ze.

Misbruik
In de coronatijd heeft ze bijvoorbeeld boodschappen gedaan met mensen. “Je moet zelf toch ook. Dan ben je op zijn hoogst drie uurtjes bezig.” Dat er helaas ook mensen zijn die er misbruik van maken, heeft ze ook gemerkt. “Bij een aanvraag belde ik op om snel af te spreken. Je zal maar zonder melk en brood zitten. Bleek die mevrouw zelf in de supermarkt te staan toen ik belde. Dan neem je een plek in van iemand die het wel nodig heeft en haakt een vrijwilliger misschien wel af na zo’n ervaring.”

Gelukkig was dat een uitzondering en bleef Kim hulp aanbieden. “Mensen die het echt nodig hebben, zijn enorm blij met je. Als ik een telefoontje krijg van de vrijwilligerscentrale kijk ik of het in te passen is.” Daarnaast maakt ze zelf ook via Huizenvoorelkaar.nl afspraken.

Niet sexy
Ze merkt dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om een ander te helpen. “Het imago van vrijwilliger is ook helemaal niet sexy. Dat zouden we moeten veranderen. Zeker als je jonge mensen aan wilt trekken.” Zelf hoopt ze dat iedereen aandacht voor een ander heeft en dat dit iets vanzelfsprekends wordt, ook na corona.

“Ik zag bijvoorbeeld dat een alleenstaande moeder bij ons in de straat geen goede buitenlamp had. Ik sprak haar aan en bood haar aan dat als zij er een zou kopen, mijn man hem wel zou installeren. Het zijn van zulke kleine dingetjes waarmee we elkaar kunnen helpen. Gewoon even goed rondkijken bij je in de buurt en even een praatje beginnen met je buren.”

Ook hulp nodig of hulp aan te bieden? Kijk op de Facebookgroep Coronahulp Huizen, Huizenvoorelkaar.nl of bel 035 - 526 7553/06 - 3969 9058.

Hanneke is een van de hulpvraagsters.

Uit de krant