Anneke van der Veer van Versa Welzijn en Tom Veerman.
Anneke van der Veer van Versa Welzijn en Tom Veerman. Foto: Bob Awick

Aandacht: ‘Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn’

Mensen

HUIZEN - De coronamoeheid slaat na ruim een half jaar dealen met het virus en vooral alle maatregelen eromheen toe. Toch moeten we het ermee doen. Daarom begon de overheid de campagne Aandacht voor elkaar. In Huizen zijn daar diverse instanties mee bezig, waaronder Versa Welzijn in en buiten de buurthuizen.

Tom Veerman (74) bezocht voordat het coronavirus uitbrak altijd buurthuis ‘t Vûronger. Het oude schoolgebouw kende hij nog van vroeger, want de Goede Herderkerk startte er ruim 50 jaar geleden en die kerk bezoekt hij nog steeds trouw.

Heel sociaal
“Ik ben altijd alleenstaand geweest en heel sociaal. Heb 25 keer de Vierdaagse in Nijmegen gelopen. Mijn deur staat altijd open”, vertelt hij. Maar op een gegeven moment ging het niet goed met hem.

“Ik hield wel van lekker eten, maar bleek ook diabetes te hebben. Op een gegeven moment kon ik mijn been niet meer stabiel houden, dus de fiets ging de deur uit en ik kon bijna niets meer.”

Eer te na
Er was zelfs al sprake van dat hij zijn huisje in het dorp zou moeten verlaten, maar dat was zijn eer te na. “De douche is boven en ik sleepte me daar stapje voor stapje naartoe.” Inmiddels gaat het gelukkig een heel stuk beter met hem. “Ik ben 25 kilo afgevallen”, glundert hij.

Sinds juli heeft hij ook een scootmobiel. “Dat is zo fijn, ik kan weer overal naartoe: het dorp in of naar het buurthuis voor een kopje koffie of een praatje, hoewel dat nu even niet kan.” Dat mist Tom wel. “Ik voel me daar welkom. Ze vragen hoe het met je gaat.”

Eten
Tom bezocht voor corona ‘t Vûronger vaak om te eten. “Woensdag was er het 12-uurtje, zondags een diner en elke eerste donderdag in de maand een verrassingsdiner.” Enthousiast vertelt hij dat je bij binnenkomst voor het verrassingsdiner altijd wat lekkers krijgt.

“Een hapje vooraf, een toetje en koffie. Het zondagsdiner is daarvan een sjiekere uitvoering.” Anneke van der Veer, sociaal werker bij Versa Welzijn: “De prijs voor het verrassingsdiner is 4 euro. We willen dat laagdrempelig aanbieden. Het zondagsdiner kost 8,50 euro en kunnen we wat meer uitpakken.”

Dankbaar
Juist die dingen miste Tom tijdens corona. “Maar gelukkig kwamen vrijwilligers tijdens de eerste lockdown soep brengen. Daar was ik dankbaar voor. Altijd met iets erbij zoals een foto of tekening.” Anneke: “Dat hebben ze inderdaad leuk gedaan. Zo’n foto of tekening is meteen aanleiding voor een gesprekje.”

Ze licht toe dat de buurthuizen op het moment niet open zijn voor dit soort dingen, maar dat andere dingen wel doorgaan. Zo is de geef-en-neemwinkel in ‘t Vûronger geopend. “Maar wel voor maar maximaal twee mensen. Anderen moeten dan even wachten.” Tom: “Ik ben ook al geweest, want ze hadden wat kleding voor me die ik paste. Daar ben ik heel blij mee.”

Op afspraak
Vaak zijn het de dingen die op afspraak kunnen die doorgaan. “Zoals Om de Hoek in de Meentamorfose, het Geheugenhuis in De Draaikom of Wegwijs in het Holleblok. Soms in kleinere groepen.” Mensen die willen weten of ze voor iets terecht kunnen, kunnen bellen naar het algemene nummer van Versa Welzijn: 035-623 1100. “Ze worden dan doorverbonden.”

Anneke merkt dat zij als sociaal werker net als haar collega’s nu meer de wijk in gaan om mensen te bezoeken nu zij niet naar het buurthuis kunnen komen. “Dat zullen we na corona ook vaker gaan doen.” Ook de tablets die ze in bruikleen konden geven, hebben veel mensen geholpen om contact te houden. “Niet eens zozeer om te bellen, maar wel om foto’s te sturen.”

Klein gebaar
Tom: “Ik ben blij met zo iemand als Anneke. Ze heeft altijd wel wat leuks. Een kerststukje of laatst een zonnebloem.” Anneke: “Die ben ik even gaan brengen vanwege een buurbloemactie. Aandacht zit vaak in een klein gebaar, het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn.”

Uit de krant