Vrijwilligerscentrale Huizen stond vandaag op de markt ter gelegenheid van de Dag van de Vrijwilliger komende maandag.
Vrijwilligerscentrale Huizen stond vandaag op de markt ter gelegenheid van de Dag van de Vrijwilliger komende maandag. Foto: Bob Awick

Vrijwilligerscentrale op de markt in het kader van Dag van de Vrijwilliger

Mensen

HUIZEN - Vrijwilligerscentrale Huizen stond vandaag tot 15.00 uur op de markt. Dit in het kader van de Dag van de Vrijwilliger die maandag 7 december weer gehouden wordt.

“We staan altijd stil bij deze dag”, vertelt Jolanda Westrum, directeur van de vrijwilligerscentrale uit. “Dat is vanwege corona anders dan voorgaande jaren. Wij vinden de vrijwilligers de Helden van Huizen en dat willen we op deze manier laten zien. Daarnaast willen we iedereen bewust maken van alle vrijwilligers in ons dorp.”

Decemberkalender
Bij de ingetogen kraam, was voor alle vrijwilligers een kleinigheidje aanwezig. “Daarnaast is er voor iedere vrijwilliger vanaf maandag een decemberkalender beschikbaar op Huizenvoorelkaar.nl. Daar kunnen zij elke dag een digitaal luikje openen. Ook staan er borden langs de weg.”

Ook voor de vrijwilligerscentrale verloopt dit jaar heel anders dan normaal door de coronacrisis. Daar is op ingesprongen. “We kijken elke keer waar we nodig zijn en wat we kunnen doen onder de huidige coronamaatregelen.”

Pop-up
Zo is de vrijwilligerscentrale al druk bezig met het uitwerken van een plan om volgend jaar een pop-up in de wijken te gaan doen. “We willen ons dan een week vestigen op een plek waar vrijwilligers actief zijn. Bijvoorbeeld bij sportverenigingen. We zijn een programma hiervoor aan het ontwikkelen.”

Daarin kijken we bijvoorbeeld hoe vrijwilligers mobieler kunnen zijn tussen verschillende verenigingen, zodat zij hun talenten kunnen ontwikkelen. Hoe stimuleer je dat? Hoe kijk je op een andere manier naar vrijwilligers dat dit mogelijk is.”

Webinar
Dit gebeurt allemaal in het kader van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 dat op 2 december door Koningin Maxima geopend werd. “In dat kader geeft hoogleraar Lucas Meijs voor ons op 20 januari een webinar. Hij is hoogleraar Vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit. Hij zou afgelopen jaar al komen, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan.”

“Verder zijn we plannen aan het uitwerken om eind van volgend jaar weer een Maatschappelijk Diner te geven. We zijn hiervoor al bij elkaar gekomen met de Denktank. We denken na over hoe we dat kunnen doen en het is fijn dat we ook daarover weer kunnen praten.”

Diverse scenario’s
In het achterhoofd worden bij al die activiteiten ook rekening gehouden met eventuele coronamaatregelen. “We bedenken diverse scenario’s en moeten tegen die tijd maar kijken wat er allemaal mogelijk is.”

Uit de krant