Graven van Molukkers op een speciaal stuk toegewezen grond op de Oude Begraafplaats.
Graven van Molukkers op een speciaal stuk toegewezen grond op de Oude Begraafplaats. Foto: Bert Gooijer

Molukse families sluiten zich aan bij actie onderhoud Oude Begraafplaats

Mensen

HUIZEN - Diverse Molukse families hebben zich aangesloten bij de actie om beter onderhoud te krijgen op de Oude Begraafplaats. Dat laat Bert Gooijer namens de actiegroep weten. Hij heeft hier contact overgehad met Max Wattimena, die inmiddels ook tot de groep is toegetreden.

“In 1951 heeft de heer J.W. Nendissa, een van de weinig Nederlandssprekende KNIL-militairen en Kampraadvoorzitter, aan de gemeente Huizen verzocht om een stuk grond beschikbaar te stellen voor Molukkers, toen Ambonezen genoemd, die zijn overleden”, legt Max Wattimena uit.

Grond van de Domeinen
“Sinds de eerste begrafenis in 1951 is het stukje grond gelijk rechts op de begraafplaats een locatie waar Molukkers werden begraven en waar door de families geen huur of eigendomsrechten hoefden te worden betaald. We hebben het steeds ‘Grond van de Domeinen’ genoemd.”

“Sinds de ingebruikneming van de Nieuwe Begraafplaats is het niet meer mogelijk voor ons om op de Oude Begraafplaats te worden begraven. Wel kunnen echtgenoten nog worden bijgelegd.”

Graven
“Op de oude begraafplaats liggen 22 graven, waarvan acht volwassen- en 14 kindergraven, hiervan zijn er vier naamloze grafstenen, dus onbekend voor de bezoekers wie daar liggen. Eén volwassen graf is ongeveer 25 jaar geleden ontruimd en het lichaam is door de echtgenote herbegraven op de Molukken.”

“Ook velen van ons vinden dat de begraafplaats er vaak heel slecht onderhouden uit ziet.
Veel hoog gras of veel gebladerte, slechte paden voor degene die verder de begraafplaats op willen met een rolstoel of rollator. Mijn broer Willem haalt soms van meer Molukse graven de bladeren weg of knipt het hoge gras er omheen weg. Daarom wil ik ook de werkgroep steunen om aandacht te vragen voor het onderhoud van de oude begraafplaats.”

Opnieuw gesprek gemeente
Inmiddels heeft de actiegroep opnieuw een gesprek met de gemeente op de agenda staan. Dit gesprek vindt in principe op 21 januari plaats. Vervolgens zullen zaterdag 23 januari een aantal bijeenkomsten plaatsvinden met mensen die zich hebben gemeld naar aanleiding van het verhaal van de actiegroep in het Nieuwsblad voor Huizen.

“Hiervoor hebben we ‘t Visnet aan de De Ruyterstraat ter beschikking gesteld gekregen door de beheercommissie in samenwerking met Alie en Nico Klein’s Vleeswaren VOF”, vertelt Bert Gooijer. “We gaan dat in sessies doen. De eerste is van 13.00 tot 15.00 uur en 2e sessie van 16.00 tot 18.00 uur. Dan is er een uur de tijd om het schoon te maken. Een en ander is nog wel afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.”

Heffing
Naast het onderhoud van de Oude Begraafplaats wordt ook gesproken over de gemeentelijke heffing opgelegd in 1997 aan mensen die voor onbepaalde tijd het onderhoud hadden afgekocht. “We hebben mensen gevraagd hun papieren mee te nemen.”

Daarnaast komt de indeling van het kerkhof aan de orde. “We willen erachter komen wat particulier eigendom is, wat is eigendom van Domeinen, eigendom van het 1940-1945 Comité en wat van de gemeente Huizen.”

Melden
Mensen die zich ook ergeren aan het onderhoud van de begraafplaats en deel willen nemen aan een van de gesprekken, kunnen zich melden bij de Protestgroep Oude Begraafplaats via gobe9648@gmail.com of telefonisch via 035-5253253 of 06-18710849.

Uit de krant