Solidariteit met diverse sekse-, gender- en seksuele identiteiten

Groeiende aandacht voor Paarse Vrijdag op Huizermaat

11 dec 2020, 12:22 · leestijd 4 minuten Mensen
Een van de informatiestands op Paarse vrijdag op de Huizermaat.
Een van de informatiestands op Paarse vrijdag op de Huizermaat. Foto: Bob Awick

Scholengemeenschap Huizermaat stond vandaag weer stil bij Paarse Vrijdag. Deze dag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december. Door paars te dragen kunnen leerlingen hun solidariteit tonen ten opzicht van diverse sekse-, gender- en seksuele identiteiten. De dag op de Huizermaat werd georganiseerd door leerlingen van het GSA- netwerk, dat staat voor Gender & Sexuality Alliance.

Niet alle leden van het GSA-netwerk behoren tot de LHBTQ+ community, wat staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer plus. De vijf leerlingen die dit interview kunnen doen, omdat ze geen les hebben, behoren er wel bij. Chamee, Anouk, Tamar, Jasmijn en Lissa spreken dus uit eigen ervaring.

Samen met docent Daniel Bonder vertellen ze waarom deze dag belangrijk is, maar eerst hijsen ze de regenboogvlag voor de school. “We kunnen niet zoveel als voorgaande jaren in verband met de coronacrisis. Daarom hebben we besloten regenboog mondkapjes aan te schaffen en uit te delen. In een paar dagen tijd hebben wij de 1.300 euro hiervoor opgehaald”, vertelt een van de leerlingen.