Burgemeester Niek Meijer (rechtsonder) opende het jaar tijdens een webinar van Lucas Meijs (rechtsboven) in aanwezigheid van Jolanda Westrum (linksboven) en Charlotte Tupang (linksonder) van de vrijwlligerscentrale.
Burgemeester Niek Meijer (rechtsonder) opende het jaar tijdens een webinar van Lucas Meijs (rechtsboven) in aanwezigheid van Jolanda Westrum (linksboven) en Charlotte Tupang (linksonder) van de vrijwlligerscentrale. Foto: VC Huizen

Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet Huizen geopend

Mensen

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer heeft gisteren digitaal het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet in Huizen geopend in het bijzijn van wethouder Maarten Hoelscher en vele vrijwilligers.

Dit deed hij tijdens een webinar van Lucas Meijs, hoogleraar Strategic Philantropy and Volunteering aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Hij is oud-inwoner van Huizen en heeft zijn roots in Huizen waar hij is opgegroeid. Voor studie en later zijn werk heeft hij het dorp verlaten. 

Lovende woorden
De burgemeester had lovende woorden voor alle inwoners in Huizen die zich vrijwillig inzetten voor de gemeenschap én voor Vrijwilligerscentrale Huizen, die het webinar georganiseerd heeft. “Er is een groot gevoel van ‘ik hoor bij de gemeenschap, dus we moeten het samen doen’.”

Het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 is landelijk al geopend op 2 december 2020 door Koningin Máxima. Dit jaar is bedoeld om meer mensen te betrekken: Nederland telt al bijna 7 miljoen vrijwilligers. Toch missen we jou nog!, Is de slogan die op het bord stond dat door Koningin Maxima werd onthuld.

Eer
Lucas Meijs is nauw betrokken geweest bij het vorm geven van het Nationaal Jaar. Daarom vond Vrijwilligerscentrale Huizen het een eer dat hij als oud inwoner van Huizen het jaar in onze gemeente heeft geopend.

“De inzet van vrijwilligers is veranderd. Dat is niet erg, maar het is wel van belang dat we dit erkennen en erop inspelen als vrijwilligerscentrale, organisaties, stichtingen, verenigingen maar ook ondernemers en onderwijsinstellingen”, aldus Jolanda Westrum, directeur van de vrijwilligerscentrale.

Nieuwe wegen
“Samen gaan wij nieuwe wegen onderzoeken. Gaan we ontdekken hoe vrijwilligerswerk vandaag de dag kan worden vormgegeven. Waar gaan we naartoe? Welke soorten vrijwilligers zij er: vaste, flex, zzp-er, werknemer, seizoensvrijwilliger, maatje, mantelzorger, goede buur, maar ook de nog-nooit-vrijwilliger en nu-niet vrijwilliger. Hoe wakkeren we nieuwe vrijwillige energie aan en hoe verbinden we deze met elkaar?”

Volgens Lucas Meijs hebben vrijwilligers allemaal een persoonlijk doel. “Talent inzetten, talent ontwikkelen, talent ontdekken, zorg dragen voor de ander of andere inwoners ontmoeten. Veel vrijwillige inzet is zichtbaar, maar er zijn ook veel inwoners die zich ‘onzichtbaar’ inzetten. Dat moeten we niet vergeten te melden.”

Traditionele vrijwilligerswerk
Veel organisaties denken volgens hem nog steeds vanuit het traditionele vrijwilligerswerk en kijken niet naar de ontwikkelingen die er zijn in de maatschappij én bij potentiële vrijwilligers. Hoe ga je hiermee om als organisatie? Blijf je vasthouden aan het traditionele vrijwilligersbeleid of ga je het anders vormgeven, passend bij deze tijdsgeest? Blijf je op zoek naar extra handen of nieuwe gezichten? En zoek de samenwerking met andere organisaties om nieuwe vrijwillige energie ‘aan te boren’.

Het inspirerende webinar bracht nieuwe inzichten bij de deelnemers. Johan Westland van de Stichting Huizer Botters heeft het probleem ‘omgedraaid’ na het gesprek met Lucas Meijs: “De positieve gedachte die erachter zit gaan wij als Stichting Huizer Botters oppakken, wij gaan beginnen met de vrijwilligers te vragen wat ze graag willen bereiken, misschien is dat waar wij te weinig aandacht voor hebben gehad, dank voor deze sessie.”

Toegewerkt
Naar dit Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet is door de vrijwilligerscentrale in de afgelopen twee jaar toegewerkt. “Door uitgave van het boek, het zichtbaar maken van de Helden van Huizen door middel van een expositie, via digitale platform Huizenvoorelkaar, sociale media en waar het mogelijk was op locatie”, zegt Jolanda Westrum.

Voor de rest van het Nationaal Jaar Vrijwilige Inzet ligt er een programma klaar. “Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona zal dat waar nodig worden aangepast. In het komende jaar komt de vrijwilligerscentrale op diverse plaatsen in Huizen met een POP-UP locatie. Per moment zullen wij communiceren wat er op die locatie wordt georganiseerd.”

Uit de krant