Burgemeester Niek Meijer krijgt steun na een nazi-verwijt vanaf een fake-account.
Burgemeester Niek Meijer krijgt steun na een nazi-verwijt vanaf een fake-account. Archieffoto: Bob Awick

Steunbetuiging voor burgemeester naar aanleiding van nazi-verwijt

Mensen

HUIZEN - De Antifascistische Oud-Verzetsstrijders Nederland en Bond van Antifascisten AFVN.nl hebben een steunbetuiging geschreven aan de burgemeester en de gemeenteraad, naar aanleiding van de anonieme beschuldiging dat burgemeester Niek Meijer een nazi-burgemeester zou zijn.

De burgemeester kreeg dit verwijt nadat hij de initiatiefnemer was van een grote controle op bedrijventerrein ‘t Plaveen op 1 juni. Hij wilde de persoon daarop aanspreken, maar het bleek om een fake-account te gaan.

Steunbetuiging
In de steunbetuiging staat het volgende:
graag willen we u onze steun betuigen na de anonieme aantijging op Facebook dat u een “nazi” zou zijn. U bent geen nazi.

Door onze activiteiten tegen het (neo)facsisme, en ook tegen (neo)nazisme komen wij onregelmatig in contact met extreem rechts. We kunnen u voor 100% bevestigen, dat u geen enkel kenmerk met hen gemeen heeft.

U bent geen voorstander van dictatuur, noch van terreur door geheime politie, noch van het opheffen van principiële burgerrechten, noch van het ontrechten en vermoorden van weerloze en onschuldige minderheden, noch van agressieoorlogen tegen vreedzame naties.

We hebben met uw gemeente in 2015 en 2016 zeer nuttig samengewerkt bij het beëindigen van nazibeurs die in de gemeentelijke sporthal - recht tegenover uw stadhuis - werd gehouden. Het feit dat uw gemeente en uw raad ruimhartig de acties tegen deze beurs steunden, zullen we niet vergeten. Op deze beurs hebben we tweemaal echte neonazi’s gespot. Weest u gerust: u hebt niets met hen gemeen.

Laat u sterken door het idee dat uw critici zich onmachtig voelen en kennelijk geen ander middel kunnen vinden om u aan te pakken. Dat houdt in wezen een compliment in voor het democratisch gehalte van uw optreden.

U beseft waarschijnlijk ook, dat wie zo’n stuitend verwijt gebruikt, weinig normbesef heeft en te weinig kennis. Ook om die reden hoeft u het niet te serieus te nemen.

‘Mochten u of anderen in de gemeente daar behoefte aan hebben, dan kunnen we altijd door bijv. voorlichting of een lezing nog eens uitleggen wat nazisme precies inhoudt en waarom je dus niemand voor nazi moet uitmaken. Tegen de achtegrond van groei van extreem rechts is dat in de huidige tijd helaas goed te verantwoorden.

Sterkte!

Lezers
Ook lezers van onze website en krant hebben gereageerd naar aanleiding van de vraag wat zij van de beschuldiging vonden. Zij zijn van mening dat reageren van een fake account niet mogelijk moet zijn.

“De mensen die deze woorden gebruiken, weten niet wat ze inhouden. Altijd heel dom om dan zoiets te zeggen. Ze weten niet wat ze zeggen, maar dat is geen excuus. Sterkte burgemeester”, aldus een van hen.

Uit de krant