Middelbare scholieren schrijven brieven om gewetensgevangenen vrij te krijgen.
Middelbare scholieren schrijven brieven om gewetensgevangenen vrij te krijgen. Foto: Carin van den Berg (archief)

Schrijfmarathon Amnesty gaat dit jaar door

Mensen

HUIZEN - Amnesty’s jaarlijkse Schrijfmarathon voor middelbare scholen kan dit jaar weer plaatsvinden. Vorig jaar ging hij niet door vanwege de toen geldende coronamaatregelen.

Leerlingen kunnen op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, vrijdag 10 december, weer brieven schrijven in de raadzaal. 

Inmiddels is het een jaarlijkse traditie dat Scholengemeenschap Huizermaat en het Erfgooiers College op die dag samen met leerlingen naar het gemeentehuis komen om brieven te schrijven. 

Schrijven tegen onrecht
Die dag schrijven wereldwijd honderdduizenden mensen 24 uur lang voor medemensen die zijn mishandeld om wat ze geloven, wie ze zijn of om wat hun mening is. Ze schrijven voor mensen die zijn vastgezet en geen eerlijk proces krijgen.

In 2019 overtrof de marathon weer het succes van 2018. Het aantal deelnemers groeit nog steeds. De pen blijkt keer op keer een machtig wapen om mensen vrij te krijgen.

Derdeklassers
Alle 3 havo- en 3 vwo-klassen van genoemde scholen zullen meedoen aan de marathon. De schrijfmarathon zal om 10.00 uur worden geopend door wethouder Marlous Verbeek en duurt tot ongeveer 16.00 uur.

In de hal bij de raadzaal zullen de hele maand december ook kunstwerken en gedichten van de leerlingen worden tentoongesteld die zij maakten in aanloop naar de schrijfmarathon.

Uit de krant