Schroom niet om hulp te vragen, zegt de voedselbank.
Schroom niet om hulp te vragen, zegt de voedselbank. Foto: Bob Awick

Voedselbank vraagt mensen die hulp nodig hebben niet te schromen

Mensen

HUIZEN - Voedselbank Gooi & Omstreken vraagt mensen niet te schromen als ze hulp nodig hebben. Dit doen ze naar aanleiding van een onderzoek.

De inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een rapport opgesteld over het niet gebruik maken van de bijstand door mensen die daar wel recht op zouden hebben. Hieruit blijkt dat circa 35 procent om diverse redenen geen bijstand aanvraagt, het gaat daarbij om ongeveer 170.000 huishoudens.

Geen idee
Gemeenten hebben meestal niet direct zicht op mensen die hier geen gebruik van maken en stellen zich vaak passief op. Ook de voedselbanken hebben het idee dat niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, een voedselpakket aanvraagt.

Met de stijgende energieprijzen, de inflatie en het aflopen van de steunmaatregelen ten behoeve van de coronacrisis zullen naar verwachting meer mensen in de financiële problemen komen. De toegezegde steun ten aanzien van de energieprijzen zal niet voor iedereen voldoende zijn.

Coulant
De voedselbank staat klaar om deze gezinnen te helpen. Ook ZZP-ers en MKB-ers die niet genoeg overhouden voor de wekelijkse boodschappen zijn welkom. De voedselbank begrijpt dat deze laatste groep niet direct alle cijfers bij elkaar heeft en stelt zich coulant op.

Er wordt alleen gekeken naar inkomsten en uitgaven en niet naar eventuele bezittingen, zoals een eigen huis, auto et cetera. Het doel is mensen (tijdelijk) te helpen, zodat ze daarna weer zelf verder kunnen.

Rekenvoorbeeld
Naast een rekenvoorbeeld op de website, waar men zelf alvast kan kijken of men in aanmerking komt voor een voedselpakket, zijn er inloopspreekuren waar ieder met zijn vragen.

Daarnaast zijn er regelmatig nog extra producten die zijn binnengekomen, zoals waspoeder, verzorgingsproducten enzovoorts.

Schamen
“Helaas schamen nog veel mensen zich en durven geen beroep te doen op de voedselbank. De uitgiftepunten voor de pakketten liggen niet op drukke punten en men kan ook de pakketten bij een van de andere uitgiftepunten ophalen om nog minder kans op herkenning te lopen”, aldus Voedselbank Gooi & Omstreken.

Voor meer informatie: www.voedselbankgooi.nl.

.

Uit de krant