Afbeelding
Foto: Pixabay

Crisiskaart voor verwarde personen: meer regie en veiligheid

Mensen

HUIZEN - Wethouder Maarten Hoelscher heeft de gemeenteraad ingelicht over de mogelijkheid van een crisiskaart bij mensen met verward gedrag.

Ook toont de wethouder de verhouding tussen meldingen over verwarde personen en het aantal betreffende personen waar de meldingen over worden gedaan. 

Crisiskaart
Maarten Hoelscher legt het idee van de crisiskaart uit: “Door middel van een crisisplan en daaraan gekoppeld een crisiskaart om bij zich te dragen, kunnen cliënten blijven communiceren en regie houden over de omgang met hen als zij daartoe zelf niet in staat zijn.”

“Het dragen van een crisiskaart kan tevens leiden tot het voorkomen van een crisis, aangezien inwoners meer regie en veiligheid ervaren. Mocht het toch tot een crisis komen, dan weten omstanders en professionals door de crisiskaart wat zij kunnen doen. Daardoor zal de ervaring minder traumatisch zijn voor de verwarde persoon.”

De crisiskaart is bedoeld voor kwetsbare en crisisgevoelige inwoners. Hiermee worden ook mensen met verward gedrag bedoeld. Betrokken hulpverleners kunnen inwoners helpen bij het maken van een crisisplan en daaruit voortvloeiend een crisiskaart.

Cijfers
De verhouding tussen aantallen meldingen en aantallen verwarde personen is door de politie, op verzoek van de burgemeester, in het eerste half jaar 2019 en 2020 in kaart gebracht.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

2019
Zo waren er in de eerste helft van 2019 137 meldingen. Dit betrof 71 unieke adressen. Hoeveel unieke incidenten het betrof, is toen niet nader onderzocht. De verhouding aantal meldingen-aantal unieke adressen (personen) was dus bijna 2:1.

2020
In de eerste helft van 2020 steeg het aantal meldingen naar 203, vooral na het begin van de eerste lockdown (maart 2020). Meer dan de helft van het aantal meldingen (109) had betrekking op 18 adressen waar minimaal drie maal over gemeld werd.

Twee adressen hiervan betrof zelfmelders met in totaal 31 meldingen. De verhouding aantal meldingen-aantal unieke adressen (personen) was in deze periode ook ongeveer 2:1. 

2021
In de eerste helft van 2021 daalde het aantal meldingen over personen met verward gedrag met 16% naar 170 meldingen. De politie heeft hiervoor geen sluitende verklaring.

Van deze meldingen is niet nader uitgezocht hoeveel unieke adressen het betrof, maar er is geen reden aan te nemen van de verhouding aantal meldingen-unieke adressen sterk afwijkt van de voorgaande jaren. 

Kanttekeningen
De wethouder maakt een aantal opmerkingen bij de cijfers. Zo is één melding niet synoniem voor één verward persoon of één incident.

Overigens zijn de adressen niet jaar in jaar uit dezelfde. Een flink deel betreft eenmalige incidenten, terwijl een klein deel mensen betreft die langdurig steeds opnieuw in beeld komen met verward gedrag. 

Uit de krant