Er werd in 2021 108 keer uitgerukt door de KNRM in Huizen.
Er werd in 2021 108 keer uitgerukt door de KNRM in Huizen. Foto: Ferry Mol

KNRM Huizen kijkt terug op relatief rustig 2021

Mensen

HUIZEN - Het reddingstation in Huizen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een jaar dat rustiger verliep dan het jaar ervoor.

Vermoedelijk zorgden het slechte zomerweer en de opheffing van reisrestricties voor minder recreatie en drukte op het water.

Hulp op afstand
De reddingboot voer in 2021 108 keer uit voor hulpvragen en bracht ruim 200 personen en acht dieren veilig aan wal. Dat aantal was lager dan in 2020. Maar waarom?

Van de 108 oproepen kwamen er 47 via het nieuwe KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC). Een groot deel van de vragen kon op afstand telefonisch of met hulp van derden afgehandeld worden. Zo werd in sommige gevallen het onnodig inzetten van een reddingboot voorkomen.

Raar jaar
Naast het rustigere verloop van het jaar, was 2021 anders dan normaal door de coronamaatregelen. “Vrijwilligers hadden nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn”, aldus KNRM Huizen.

“Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren met een minimum aan bemanningsleden. De wekelijkse bemanningsavond vond veelal online via Teams plaats.”

Inzet
Ondanks de beperkingen is het Reddingstation Huizen, bestaande uit ruim 25 vrijwilligers, volledig inzetbaar gebleven. “De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vrijwilligers die geheel belangeloos hun tijd investeren in het redden en helpen van mens en dier.”

(Tekst gaat door onder de foto)


Een medische evacuatie bij het Hooft-eiland. - Ferry Mol

Ook in 2022 is KNRM Huizen op zoek naar nieuwe enthousiaste bemanningsleden. “Ben jij tussen de 18 en 45 jaar en kan je binnen 10 minuten op het reddingstation in Huizen zijn? Dan zijn wij opzoek naar jou!”

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend contact opnemen met de KNRM in Huizen via station@huizen.knrm.nl.

Uit de krant