Afbeelding
Foto: Historische Kring Huizen

Historische Kring Huizen gaat geen onderzoek doen naar Joods vastgoed

Mensen

HUIZEN - Historische Kring Huizen gaat geen onderzoek doen naar het Joods vastgoed in Huizen. Dat laat burgemeester Niek Meijer weten aan de gemeenteraad.

Zo’n onderzoek vereist volgens de Historische Kring Huizen een onafhankelijkheid en een wetenschappelijke kwaliteitskenmerk die de historische kring niet denkt te kunnen leveren, staat in het memo hierover.

Vragen
Het onderzoek was door de gemeente toegezegd, nadat Edwin Koning van Leefbaar Huizen hier vragen over had gesteld. Hij had hier veelvuldig contact over gehad met mede-raadslid Marijke Terlouw.

Naar aanleiding van een onderzoek van Pointer zou het in Huizen gaan om indicatief ongeveer vier woningen. De gemeente heeft geen indicatie dat er in de Tweede Wereldoorlog vanuit de gemeente gedrag is geweest dat goed of fout zou zijn op dit gebied.

Onderzoek
Dat wil volgens de gemeente niet zegen dat er niets is gebeurd in Huizen. Daarom wilde de gemeente de historische kring vragen onderzoek laten doen.

Nu blijkt uit overleg dat Historische Kring Huizen na een zorgvuldig proces van afweging heeft besloten het onderzoek niet uit te voeren.

Emotionele lading
‘Het onderwerp heeft een zekere emotionele lading en - hoewel de omvang van het vraagstuk in Huizen in eerste instantie beperkt lijkt tot vier á vijf panden - is op voorhand niet in te schatten welke omvang dit onderzoek heeft en welke gevolgen zo’n onderzoek kan hebben voor nabestaanden’, aldus de memo.

Uiteraard respecteert het college dit besluit, laat burgemeester Niek Meijer weten. ‘Dan is natuurlijk de vraag op welke wijze het onderzoek wel kan worden uitgevoerd. Die vraag neem ik nog in beraad en daarop ga ik, in overleg met het college, een antwoord op voorbereiden.’

Uit de krant