Dit jaar wordt er een nieuwe naam aan het monument toegevoegd.
Dit jaar wordt er een nieuwe naam aan het monument toegevoegd. Foto: Hein Hoffmann

4 mei Comité Huizen blaast oude traditie nieuw leven in tijdens dodenherdenking

Mensen

HUIZEN - De Nationale Dodenherdenking heeft dit jaar het thema ‘Vrijheid en verbondenheid’. Rondom deze woorden blaast het 4 mei Comité Huizen een oude traditie nieuw leven in: de wandeling van het verzetsmonument in het Warandepark naar het herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein. 

“Iedereen is welkom om deze tocht mee te beleven”, aldus het comité, “en zo invulling te geven aan dodenherdenking in Huizen.”

Jarenlang startpunt
De wandeling start om 18.30 uur bij het verzetsmonument, vlakbij het terrein van de steenfabriek tussen Huizen en Blaricum.  “Dit is de plek waar op 28 september 1944 de drie Huizers, Arie de Waal, Jakob Brands en Klaas Snel zijn geëxecuteerd”, legt het 4 mei Comité uit.

“Hun executieplek is na de oorlog jarenlang het startpunt van een stille tocht, waarin veel Huizers hebben meegelopen.” Het eindpunt van de wandeling - die ongeveer een half uur duurt - is het oorlogsmonument aan het Prins Bernhardplein.

Kernwaarden van herdenken
“De wandeling is een prachtig eerbetoon, die in de loop der jaren in de vergetelheid is geraakt”, aldus het comité. “Tot twee jaar geleden, toen het 4 mei Comité groot uitpakte met een documentaire ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.”

In de film wandelt burgemeester Niek Meijer als vanouds van het verzetsmonument naar het herdenkingsmonument. “Het is duidelijk dat de wandeling niet alleen zorgt voor verbinding tussen de twee monumenten die Huizen rijk is. Het geeft ook tijd om na te denken over het heden en verleden, en over de kernwaarden van herdenken.”

Zoektocht
Eenmaal aangekomen bij het herdenkingsmonument start om 19.30 uur op het Prins Bernhardplein een bijzonder programma, waarin een grote rol is weggelegd voor Marijke Terlouw.

“Zij was vijf jaar geleden een van de initiatiefnemers voor de nieuwe inrichting van het monument”, vertelt het 4 mei Comité. “Een intensieve zoektocht leidde ertoe dat het aantal namen op het monument van 45 werd uitgebreid naar 98.”

Nieuwe steen
Door de speurtocht van Terlouw kwam de naam van een tot nu toe onbekend Huizer oorlogsslachtoffer naar boven: Debora de Lange, geboren in 1925 in Amsterdam.

Het comité: “Voordat ze werd weggevoerd en vermoord - ze is dan 17 jaar oud - woonde ze in het Amsterdams kindersanatorium Hoog Blaricum, later revalidatiecentrum De Trappenberg. Haar steen met daarop haar naam zal tijdens de herdenking worden onthuld.”

Stilstaan bij leven en dood
Traditiegetrouw verzorgt Maartje van Weegen de presentatie van de Huizer herdenking. Zij interviewt Margot Leeuwin over haar veertig familieleden, die sinds vorig jaar op het grote namenmonument in Amsterdam staan vermeld. “Eindelijk kan ik ergens heen om al mijn familie te herdenken”, aldus Margot.

Bijzonder is het optreden van luitenant-kolonel Rob Moerman. Hij staat stil bij het leven en de dood van Kees Baas. Deze communistische sigarenmaker werd opgepakt in 1941 wegens verspreiding van het illegale dagblad ‘De Waarheid’. 

Doodziek
“Hij kwam terecht in een concentratiekamp, maar werd begin april 1944 vrijgelaten. Hij was doodziek en niet veel later stierf hij aan de gevolgen van tuberculose. Schrijnend is dat hij onbewust zijn zoon Jan heeft besmet, die dit ook niet overleefde.”

Ook burgemeester Niek Meijer heeft een plek in het programma. In zijn toespraak zal hij stilstaan bij het jaarthema en de actualiteit. Na de twee minuten stilte wordt het defilé geopend. De namen van de 99 Huizer oorlogsslachtoffers worden voorgelezen door drie vrienden: Rosalie, Marius en Melle. Muziek en zang worden verzorgd door Bram Schermel.


Het programma van de avond. Afbeelding: 4 mei Comité Huizen

Uit de krant