Afbeelding
Foto: Peter van Es

Gooise gemeenten: extra opvangplekken Oekraïners niet haalbaar

Mensen

REGIO - De Gooise gemeenten doen er alles aan om samen 2.000 vluchtelingen in de regio op te vangen. Zij hebben daarbij wel aangegeven dat nóg meer opvangplekken creëren niet haalbaar is. 

De 25 veiligheidsregio’s in het land zetten zich in voor het realiseren van 50.000 opvangplekken, 2.000 in elke veiligheidsregio, voor 23 mei.

Staatssecretaris Eric van der Burg heeft gemeenten aanvullend verzocht om -onder coördinatie van de veiligheidsregio’s- in totaal nog 25.000 noodopvangplekken (niet evenredig) te creëren per 23 juni. 

Lukt niet
Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft in het Veiligheidsberaad laten weten dat het niet lukt om bovenop die 2.000 nog meer opvangplekken te creëren.

“De gemeenten binnen de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek spannen zich tot het uiterste in om aan de initiële vraag van 2.000 plekken te voldoen. De gemeenten kijken actief naar mogelijkheden voor extra locaties of uitbreiding van bestaande locaties.”

Kleinste veiligheidsregio
Voor de kleinste veiligheidsregio van het land, die Gooi en Vechtstreek is, is het opvangen van 2.000 vluchtelingen sowieso al een grote opgave.

Uit de voorlopige cijfers blijkt nu dat Gooi en Vechtstreek tot dusver 1.398 Oekraïense vluchtelingen telt, die in het Basisregistratie Personen staan geregistreerd. Daarvan verblijven er 728 in een gemeentelijke opvanglocatie en 670 in een particuliere opvangplek. 

Opvangplekken
Hilversum telt de meeste vluchtelingen, 630, waarvan er 300 in een gemeentelijke opvanglocatie, met name aan de Heuvellaan, verblijven. In Huizen verblijven 319 vluchtelingen, waarvan 257 in een gemeentelijke opvanglocatie. Gooise Meren vangt 205 vluchtelingen op. Daarvan verblijven er 65 in een gemeentelijke opvanglocatie.

Bij elkaar opgeteld zijn er in deze regio nu 960 van de 980 beschikbare bedden binnen 27 gemeentelijke opvanglocaties bezet. Wel komen er de komende anderhalve maand 700 bedden bij. Zo zijn er begin volgende maand 260 bedden beschikbaar binnen hotel NH Naarden en per 1 juli nog eens 250 bedden in Hilversum in het Arenapark.

Uit de krant