Alle ingezamelde spullen worden in dozen gepakt.
Alle ingezamelde spullen worden in dozen gepakt. Foto: Selimiye Moskee

Eerste imam Selimiye Moskee omgekomen bij aardbeving Turkije

Mensen

HUIZEN - De eerste imam van de Selimiye Moskee in Huizen is omgekomen bij de aardbeving. Ömer Faruk Bilgili diende tegenwoordig in de provincie Hatay.

Mehmet Halici van de moskee zegt dat de gemeenschap rouwt om zijn verlies. “Het is schokkend wat er in Turkije is gebeurd.”


Imam Ömer Faruk Bilgili. Foto: Selimiye Moskee

Spontane inzameling
Spontaan zijn leden een inzamelingsactie begonnen. “Alles ligt hier al vol. We hebben op dit moment niets meer nodig, want we verwachten nog meer. We moeten het ook eerst nog daar zien te krijgen.”

Het gaat om eerste levensbehoeften en zaken die dringend nodig zijn, zoals warme kleding, dekens, slaapzakken en luiers. “De dames zijn druk met inpakken in dozen.”


De ingezamelde goederen vertrekken donderdag naar Turkije. Foto: Selimiye Moskee

“Donderdag vertrekt een vrachtwagen met de spullen. Als mensen willen helpen, kunnen ze het beste geld storten. Daarmee zijn mensen in Turkije sneller geholpen.”

Dankbaar en verdriet
Hij is blij dat Nederland een Search and Rescue Team heeft gestuurd en dankbaar voor alle hulp die geboden wordt.

“Het is nog zo onduidelijk wat daar gebeurt. Steeds meer druppelt er nieuws binnen, vooral via Facebook.” Zelf heeft hij gesproken met familie in het gebied. “Hun verhalen zijn ongelooflijk, net als de beelden.”

Ook druppelen langzaam overlijdensberichten binnen van familieleden. “Het is een ongelooflijk groot gebied dat is getroffen.” Het verdriet van betrokkenen is groot.


Genereus worden spullen ingezameld bij de moskee. Foto: Selimiye Moskee

Uit de krant