Fred Wildeman met zijn boek thuis op de bank in Huizen.
Fred Wildeman met zijn boek thuis op de bank in Huizen. Foto: Bob Awick

Fred Wildeman schrijft boek over 'communistische' jeugd

Mensen

HUIZEN De vader van Fred Wildeman (72) was overtuigd communist. Iets dat Fred jarenlang verzweeg, maar waar hij nu het boek 'Een Buitenstaander - Notities en herinneringen van een "communistisch" jongetje' over heeft geschreven.

"Nu praat ik er ook eindelijk gewoon over. Het is alsof ik nu compleet ben als persoon. Ik was de helft van mijzelf kwijt. Nu heb ik me er eindelijk van bevrijd."

Krankzinnig
"Ik kan terugkijkend nog niet geloven dat het echt gebeurd is", zegt Fred. "Het is toch krankzinnig? Dat mijn vader communist was, zegt toch niets over mij? Ik was een naïef jongetje."

Hij vertelt dat zijn vader vooral communistisch was door wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd was. "In 1942 trouwden mijn ouders omdat ze gehoord hadden dat je dan niet naar Duitsland hoefde voor de Arbeidseinsatz."

Werk
Niets blijkt minder waar. Zijn vader moet naar Bôohmisch Kamnitz, het latere Ceske Kamenice in Tsjechië. Omdat zijn moeder hem zo mist, reist ze hem uiteindelijk achterna en vindt daar werk.

Daar wordt Fred geboren. "Als mensen mijn geboorteplaats zagen en wisten dat mijn vader communist was, kon ik het wel vergeten met werk. Dat vertrouwden ze niet."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant