André Verkaik toont zijn boek Concertina.
André Verkaik toont zijn boek Concertina. Foto: Bob Awick

Twee roman van André Verkaik uit

Mensen

HUIZEN - André Verkaik mocht vorige week dinsdag zijn tweede roman overhandigen aan burgemeester Fons Hertog.

Zijn boek 'Concertina' geeft een beeld van de verhalen van vluchtelingen die betrokken waren bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Daar was Hertog toentertijd burgemeester.

Zwarte bladzijde
"De burgemeester was enthousiast en dat terwijl die gebeurtenis een zwarte bladzijde in zijn carrière is geweest", vertelt André. Hoewel 'Concertina' de tweede roman is die hij uitgeeft, is het eigenlijk het eerste boek waar hij ooit aan is begonnen en de reden waarom hij is gaan schrijven.

"Dit is het verhaal dat ik wilde vertellen, maar de docent van de Schrijversvakschool in Amsterdam vond dat ik er toen nog te veel bovenop zat en raadde me aan het te laten liggen."

Huis van bewaring
Verkaik was namelijk werkzaam in het huis van bewaring op Kamp Zeist, waar een aantal van de door brand getroffen vluchtelingen terechtkwam. "Er was een heel debat gaande in de politiek of deze mensen niet een generaal pardon moesten krijgen en een verblijfsvergunning"

"Terwijl dat nog bezig was, bereidde ik mensen voor op hun uitzetting. Ik vond dat eigenlijk onmenselijk. Uiteindelijk ging het generaal pardon niet door, maar ik wilde de verhalen vertellen van deze mensen. Het boek 'Concertina' is dus deels autobiografisch."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant