Lovende woorden en lintje voor scheidend brandweerman | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's: Bert de Bruin

Lovende woorden en lintje voor scheidend brandweerman

  Mensen

HUIZEN - Gelukkig had hij op aandringen van zijn vrouw zijn uniform nog één keer aangetrokken. Want scheidend brandweerman Fedde Mast (60) werd zaterdag op een Koninklijke manier in het zonnetje gezet.

Tijdens de jaarlijkse diploma- en jubileumavond op de brandweerpost Huizen werd de Huizer benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: voor ruim 20 jaar vrijwillige brandweerdienst.

De versierselen werden opgespeld door loco-burgemeester Janny Bakker, naast de andere versierselen voor twintig brandweerjaren bij de post Huizen. Voor Mast, die op het gemeentehuis werkt, waren lovende woorden. Bakker: "Elke keer als de pieper gaat, zien we jou door de gangen sprinten. Jij bent een van de mensen die de samenleving kleur geeft met je vrijwillige inzet."

Collega brandweerman en postcoördinator Fred Kos was het met haar eens: "Jouw vertrek is een gemis. Wij konden altijd op je rekenen en je hebt menig piket als chauffeur ingevuld en er zo voor gezorgd dat wij de hulpverlening konden garanderen."

Zeldzaam
Naast het jubileum en afscheid van Mast werden ook nog vijf andere brandweermannen onderscheiden voor jarenlange dienst. Bert de Bruin behaalde vorig jaar zijn 30-jarig jubileum. Ook hij ging, net als Mast, van de bedrijfsbrandweer van Philips/Lucent naar de vrijwillige brandweer over. 'Deze jubilea zijn zeldzaam. Je bent ook na al die jaren nog altijd enorm betrokken', complimenteerde Fred Kos.

Hans van den Heuvel (20 jaar), Ramon Kollen (20 jaar) en Henk Willem Quast (12,5 jaar) kregen ook de versierselen behorende bij deze jubilea. Ook postcoördinator Kos (zie foto hieronder) behaalde zijn 20-jarig jubileum en werd door clusterhoofd Joop Huizing in het zonnetje gezet.

Huizing volgde in november Jan Spaargaren op. Spaargaren werd door de vrijwilligers van de post Huizen bedankt voor zijn inzet als 'mensenmanager'. "Jij bent altijd keihard achter de mensen blijven staan. Dank. De deur van jouw post staat altijd voor je open", zei Kos. Spaargaren heeft een stap terug gedaan in aanloop naar zijn pensioen en blijft voorlopig betrokken bij de technische dienst.

Kweekvijver
Brandweerpost Huizen besteedde ook aandacht aan het afscheid van Vincent Korf. Daarentegen mocht het korps wel vijf aspiranten ontvangen, eentje uit eigen gelederen (Romy Brugman stapte over van de jeugdbrandweer naar de 'volwassenen') en vier die via een wervingscampagne binnen kwamen. Inmiddels bestaat het korps voor ruim 50 procent uit eigen aanwas via de kweekvijver jeugdbrandweer.

Diploma's en certificaten waren er voor Casper Boor, Martijn Buitink, Henk Willem Quast, Edwin Schaap, Gert Jan Schram, Martijn Schram, Robert Veerman, Klaas Jan Vos, Hans van den Heuvel en Robin Mikmak.

Storm
In 2017 rukte de brandweer Huizen 339 keer uit, waarvan 210 keer voor branden. In 2018 zit het korps na krap een maand al op 76 uitrukken, met dank aan de grote storm onlangs. Komend jaar gaan de brandweermannen en -vrouwen zich vooral richten op de uitruk en het verbeteren daarvan. In februari start daarom bijvoorbeeld een ander piketrooster.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>