Wethouder Gerrit Pas vertelt hoe de vernieuwing tot stand is gekomen. Alle namen staan nu op tegels die voor het monument liggen.
Wethouder Gerrit Pas vertelt hoe de vernieuwing tot stand is gekomen. Alle namen staan nu op tegels die voor het monument liggen. (Foto's: Bob Awick)

Monument oorlogslachtoffers vernieuwd

  Mensen

HUIZEN Wethouder Gerrit Pas heeft vanmiddag het vernieuwde herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein gepresenteerd.

Het oude monument had aan beide zijden een steen met namen van slachtoffers. "Die konden wel worden aangevuld, maar niet met de hoeveelheid namen die we nu hebben toegevoegd", liet Pas weten.

Toegevoegd
Aan het monument zijn namelijk de namen van nog eens 53 oorlogsslachtoffers, waarvan een groot deel Joods, uit Huizen toegevoegd. Het totaal aantal komt daarmee op 98.

Al deze namen zijn nu gegraveerd in granieten gedenktegels. In die gedenktegels staan naam, geboortedatum, datum van overlijden en plaats en land van overlijden van de slachtoffers gegraveerd.

Initiatief
Het initiatief om de lijst met slachtoffers aan te vullen kwam van inwoonster Marijke Terlouw. Terlouw werkt bij de Stichting Christenen voor Israël. In dat kader was ze in Israël en sprak ze met een man die ondergedoken had gezeten in Huizen.

"Dat verhaal maakte indruk op me en bleef hangen. Het was de eerste keer dat ik hoorde dat er in mijn woonplaats ook Joden ondergedoken hadden gezeten." Ze nam contact op met het 4 mei Comité Huizen om te vragen of er wellicht al onderzoek werd gedaan en of ze kon helpen. Ruim twee jaar geleden begon ze zelf met het onderzoek.

Waardig
Terlouw is blij met hoe het monument er uit ziet: "Het is mooi en waardig. Ik vind dat het originele monument nu ook beter tot zijn recht komt." Ook wethouder Pas is tevreden. "Wat je nu pas ziet is dat de hemel door de stenen wordt weerspiegeld. Dat zie je niet als je de stenen op een bureau legt."

Naast het stenen monument komt er op de website van de gemeente Huizen een virtueel monument voor alle slachtoffers van oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog. Pas: "Over een paar weken is dat gereed. Daar staat meer informatie over de slachtoffers."

Lees donderdag meer in het Nieuwsblad voor Huizen.

De stenen met namen van oorlogsslachtoffers links en rechts van het monument zijn nu verwijderd.

Meer berichten