Ingrid en Jeroen vertellen wethouder Bert Rebel over hun duurzame huis bij hun innovatieve warmtepomp.
Ingrid en Jeroen vertellen wethouder Bert Rebel over hun duurzame huis bij hun innovatieve warmtepomp. Foto: Bob Awick

Huizen moet aardgasvrij worden, maar hoe?

Natuur en Milieu

HUIZEN - De gemeente gaat Huizen aardgasvrij maken. "De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. De gemeente helpt inwoners bij het zoeken naar de juiste oplossing en betrekt hen bij keuzes die gemaakt moeten worden", aldus wethouder Rebel.

De gemeente gaat inzetten op drie zaken: aardgasvrij wonen, een pilot in een of meerdere wijken en de inzet van inwoners als energieambassadeurs.

Aardgasvrij
De wethouder maakte dat bekend op een bijzondere locatie, namelijk in het huis van Ingrid en Jeroen aan de Ericaweg. Zij hebben hun huis al aardgasvrij gemaakt. Ingrid: "Op werkgebied ben ik bezig met duurzaamheid en ik vond het aan mijn stand verplicht om dit huis duurzaam te maken."

Het stel heeft een innovatieve warmtepomp die via een buizensysteem op het dak aan de lucht warmte onttrekt. Daarnaast staat er een groot vat van 3 meter doorsnee in de tuin waar een ijstank staat.

Temperatuur
"Dat is als het ware onze opslag van energie als we niet zoveel nodig hebben", vult Jeroen aan. Het is een ingewikkeld verhaal, maar het verschil in temperatuur levert energie op.

Omdat het stel geen warmtepomp met een unit op het dak wilde waar lucht in wordt gezogen, die maakt namelijk geluid, kozen ze voor dit systeem. "In combinatie met vloerverwarming is het hier altijd 21 graden. Dat hebben we ook als prestatieafspraak afgesproken met de installateur", aldus Jeroen.

Isoleert
Deze temperatuur kan trouwens geregeld worden in de verschillende ruimten en voor het warm water in de keuken hebben ze een combi-Quooker. "Het belangrijkste is echter dat je het huis goed isoleert, want alle energie die je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken", zegt Ingrid.

Een punt waar de wethouder zich helemaal in kan vinden: "Dat is een maatregel die altijd geld oplevert. Inwoners die dus niet willen wachten kunnen dat gaan doen, of zonnepanelen op het dak zetten of elektrisch gaan koken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant