De energieambassadeurs kwamen vorige week voor het eerst bij elkaar.
De energieambassadeurs kwamen vorige week voor het eerst bij elkaar. (Foto: Bob Awick)

Draagvlak en draagkracht van belang bij van het gas af gaan

  Natuur en Milieu

HUIZEN - "Ik vind het ook een lastig onderwerp. Zeker als ik dan van een kritische inwoner een filmpje krijg van een wetenschapper die wat anders beweert. Dan stuur ik een mailtje terug dat de wetenschappers onderling dat debat aan moeten gaan. Ik ben een bestuurder."

"Van het Rijk moeten wij in 2021 laten weten hoe wij ervoor willen zorgen dat bewoners van het aardgas af gaan. Het liefst per wijk. Daar ben ik dus hard mee bezig, samen met ambtenaren en de regio."

Draagvlak en draagkracht
Belangrijke voorwaarden voor de wethouder voor die overgang zijn wel draagvlak en draagkracht. "De betrokkenheid in Huizen is gelukkig groot. Natuurlijk zijn er ook mensen die er niets in zien. Mijn vader van 91 vraagt zich af wat hij er nog mee moet."

"Ook zijn er mensen die zich zorgen maken over wie dat allemaal gaat betalen. Vooral de rijksoverheid moet hier snel duidelijkheid over geven, want dat zorgt voor grote onrust."

Lenen
"Misschien kunnen mensen straks geld lenen en dat dan maandelijks terugbetalen met het geld dat ze besparen. Misschien mogen ze zelfs de rente wel aftrekken. Daarover moet de regering echter nog een besluit nemen."

De gemeente Huizen bereidt zich ondertussen wel voor op de zogeheten energietransitie, waarbij we van het aardgas af moeten en dus op een andere manier ons huis moeten verwarmen en gaan koken."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten