Raad van State stuurt strijdende partijen Huizen naar onderhandelingstafel | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Hans Peijs

Raad van State stuurt strijdende partijen Huizen naar onderhandelingstafel

  Natuur en Milieu

HUIZEN - Stichting De Limieten, de eigenaren van landgoed De Limieten en een omwonende moeten met elkaar aan tafel om te bepalen hoe hoog en breed een lange rij struikgewas op het landgoed mag worden. Komen ze er binnen twee weken niet uit dan zal de Raad van State uitspraak doen. En dan is er een dikke kans dat de vergunning voor de bosschages vernietigd zal worden.

Dit bleek donderdag tijdens een hoger beroep bij de Raad van State in Den Haag. De eigenaren van het landgoed willen langs een sloot die het landgoed afscheidt van de daarnaast gelegen kwekerij afschermen met struikgewas, zoals esdoorn en haagbeuk.

Ze hebben een vergunning aangevraagd voor laag struikgewas. Maar de gemeente Huizen heeft geen beperking gesteld in de vergunning voor de hoogte en breedte van het struikgewas. "Esdoorn en haagbeuk kunnen behoorlijk hoog worden", zegt een woordvoerder van de stichting. Dat ontsiert de openheid van het landschap die de gemeente juist zegt te willen beschermen. Ook het behoud van zichtlijnen in dit gebied telt voor de stichting zwaar.

De gemeente vond een beperking van de hoogte en breedte niet nodig. De gemeente ging er van uit dat de eigenaren de hoogte zelf wel zullen beperken. Maar volgens de stichting en de omwonende betekent dit een vrijbrief voor de eigenaren van het landgoed. De omwonende klaagde bij de Raad over onnodig verlies van uitzicht. Het zou de eigenaren vooral te doen zijn om het afschermen van rommel op de kwekerij.

De omwonende verklaarde bij de Raad een hoogte en breedte van vier meter wel acceptabel te vinden. Maar de voorzitter van de Raad vond dit een te ruimhartige opstelling. "Vier meter hoog is voor mij niet laag. En er is nu eenmaal laag struikgewas aangevraagd."

De vraag is nu of de strijdende partijen er uit komen. De advocaat van de eigenaren gaf tijdens de zitting geen krimp. Hij wilde eerst overleg voeren met zijn cliënten. Maar die lijken weinig keus te hebben. De raadsvoorzitter heeft eigenlijk al aangegeven wat hij zal doen als de partijen er niet uit komen. Mogelijk krijgt de gemeente nog de kans om zelf alsnog beperkingen in de vergunning aan te brengen. Zo niet, dan ligt vernietiging van de vergunning voor de hand.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>