Het ontwerp van de Tafelberg.
Het ontwerp van de Tafelberg. Foto's: GNR

GNR herstelt uitzichtpunt Tafelberg

Natuur en Milieu

HUIZEN - Het Goois Natuurreservaat start in oktober met herstelwerkzaamheden op de Tafelberg. De oude houten bankjes en de tafel maken plaats voor een nieuw oriëntatieplateau met zitelementen.

Karin Kos, directeur-rentmeester Goois Natuurreservaat: "Ik ben trots op deze historische plek in ons natuurgebied. Met dit project kunnen we de geschiedenis van de Tafelberg weer in ere herstellen". De werkzaamheden worden nog dit jaar afgerond.

Oriëntatietafel
De naam Tafelberg verwijst waarschijnlijk naar de stenen oriëntatietafel die 18e eeuw bovenop deze berg heeft gestaan. Op deze tafel stonden de landstreken, plaatsen en landgoederen aangegeven uit de wijde omgeving.

Halverwege de 18e eeuw was het uitzichtpunt Tafelberg, het hoogste uitzichtpunt in het Gooi op de grens van Huizen en Blaricum, al een drukbezochte publieksattractie.

Slechte staat
De Tafelberg is na 30 jaar toe aan een opknapbeurt. De trap, zitbanken en tafel zijn in de loop van de jaren versleten. De helling van de berg is overwoekerd met Japanse duizendknoop en aan de kant van de heide uitgesleten.  Het uitzicht vanaf de berg is nog minimaal omdat de zicht-assen voor een groot deel zijn dichtgegroeid.

Ontwerp
Boven op de Tafelberg komt een uit bakstenen gemetselde tafel. Op de stenen tafel komen oriëntatiepunten. De gemeentegrens Blaricum/Huizen, die dwars over deze berg loopt, wordt zichtbaar gemaakt.

De helling van de berg wordt hersteld en de opgang wordt verplaatst naar de kant van de heide. De oude opgang verdwijnt en wordt met bomen en struiken ingeplant.

Schapen
De houten traptreden worden vervangen door een trap van Cortenstaal. De bestaande palissade wordt vervangen door een natuurlijk hekwerk. De helling zal periodiek worden begraasd door schapen.

Tijdens de werkzaamheden is de berg niet te beklimmen. In januari is de Tafelberg weer voor iedereen toegankelijk. In het voorjaar van 2020 wordt de Tafelberg feestelijk geopend.


Zo komt de bovenkant er straks uit te zien.

Uit de krant