De leerlingen zijn blij met hun gewonnen prijs.
De leerlingen zijn blij met hun gewonnen prijs. Foto: GAD

Rehobothschool wint E-waste Race

Natuur en Milieu

HUIZEN - Basisschool De Rehoboth uit Huizen is met 7.280 apparaten en een score van 4.010 de winnaar van de E-waste Race.

Wethouder Marlous Verbeek en Harrie Bakker van de GAD overhandigden de leerlingen de prijs, een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam 

Elektronisch afval
Vier weken lang zijn 10 deelnemende basisscholen de strijd aangegaan tegen het elektronisch afval. In totaal haalden ze 21.572 oude elektronische apparaten op.

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden.

Duurzame kringloop
Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden.

Raarste apparaat
Op de vraag wat het raarste apparaat was wat de leerlingen de afgelopen tijd hadden ingezameld, kwamen twee bijzondere antwoorden: een keyboard dat het nog deed een schilderij met kerstverlichting.

De leerlingen geven aan om uiteenlopende redenen mee te doen aan deze race. De belangrijkste reden is het milieu en het zuinig zijn op grondstoffen.

Slim opgedeeld
Ook de wens om bereikbaar te blijven in de toekomst én de mooie hoofdprijs maakten dat de scholieren zich wilden inzetten. Ze hadden zich slim opgedeeld in teams waarbij elk team een eigen verantwoordelijkheid had.

Uit de krant

!