Op de kaart kun je zien waar de meeste klachten vandaan komen.
Op de kaart kun je zien waar de meeste klachten vandaan komen. (Foto: Ruben Woudsma)

Bijna 1.100 meldingen bij Vuurwerkmeldpunt Huizen

  Natuur en Milieu

HUIZEN - Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft 1.093 klachten binnengekregen deze vuurwerkperiode. Dat meldt initiatiefnemer Ruben Woudsma. Het gaat om een voorlopige eindstand.

Het aantal klachten is hiermee met 36% gestegen ten opzichte van het vorige jaar. Zelfs het topjaar 2015 met 971 klachten is hiermee voorbijgestreefd.

De start van de vuurwerkverkoop heeft tot een verveelvoudiging van het aantal meldingen gezorgd. Op 28 en 29 december was de piek met klachten zeer waarneembaar. De meeste klachten zijn ontvangen op maandag 30 december.

Harde knallen
Net als in voorgaande jaren zijn ‘harde knallen’ met 587 de grootste bron van ergernis. Veel melders vragen om een betere handhaving of zelfs om een totaalverbod van vuurwerk.

Dit jaar zijn er daarnaast meer meldingen ontvangen in de categorieën ‘dierenleed’ met 25 klachten en ‘vandalisme’ met 10. Daarnaast zijn er 471 klachten over het te vroeg afsteken van vuurwerk.

Huizermaat en Bovenmaat
De wijken Huizermaat en Bovenmaat staat met stip bovenaan. Deze wijken zijn gezamenlijk goed voor 206 van het aantal klachten. De klachten in deze wijken betroffen hadden te maken met rondtrekkende groepen jongeren, harde knallen, vroegtijdig afsteken en het niet opruimen van afval.

Het meldpunt blijft open tot begin vrijdag 3 januari 2020. Zodra alle meldingen zijn ontvangen wordt een verdere analyse uitgevoerd en verwerkt in een rapport.

Rapportage
Op basis van de klachten bij het vuurwerkmeldpunt zal een rapportage opgesteld worden in overleg met de CDA-fractie. Deze rapportage zal later worden gepubliceerd en overhandig aan burgemeester Meijer.

Meer berichten