Het werk van de beladers van de GAD is niet meer te vergelijken met vroeger.
Het werk van de beladers van de GAD is niet meer te vergelijken met vroeger. (Foto: GAD Gooi- en Vechtstreek)

'Als je met afval bent besmet, laat het je niet meer los'

  Natuur en Milieu

REGIO - Eigenlijk kwam Daniël Walkot er bij toeval achter dat de Grondstoffen- en Afvalstoffendienst, zoals de GAD tegenwoordig voluit heet, dit jaar haar zesde lustrum als regionale dienst viert.

"Vijf jaar geleden bestonden we 25 jaar en waren we er meer mee bezig", bekent de directeur. "Niettemin is het een mooi moment om bij stil te staan, want de ontwikkelingen in de afvalverwerking gaan heel snel. Dat maakt dit werk ook zo boeiend: als je eenmaal met afval bent besmet, laat het je niet meer los."

Veranderingen
Walkot weet eigenlijk niet waar hij moet beginnen met zijn opsomming van veranderingen sinds de start van de GAD als regionale dienst voor zeven gemeenten.

"We hadden in 1990 natuurlijk al de kliko, maar het scheiden van gft-afval in de groene bak was nog maar net ingevoerd", blikt hij terug. Daarna zijn er in de voortuin - naast de grijze bak - steeds meer containers bijgekomen. De kliko voor papier in 2007 en ongeveer tien jaar later die voor plastic, metaal en drinkkartons.

Scheiden
"Dat komt omdat scheiden steeds belangrijker is geworden in de afvalverwerking", benadrukt Walkot die nu zelf acht jaar bij de GAD is betrokken. "Niet alleen hebben we in dertig jaar meer scheidingsstations gekregen, ook het aantal grondstoffen dat we apart inzamelen is toegenomen."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten