Van links naar rechts: Gerrit Oorschot, Greg van Eijk, Stefan de Groot en Nico Voskamp van de Coöperatie HuizenDuurzaam.
Van links naar rechts: Gerrit Oorschot, Greg van Eijk, Stefan de Groot en Nico Voskamp van de Coöperatie HuizenDuurzaam. (Foto: Bob Awick )

Gratis bezoek van energiecoaches om te praten over verduurzaming huis

  Natuur en Milieu

HUIZEN - De energiecoaches van Coöperatie HuizenDuurzaam komen gratis bij inwoners van Huizen langs om met hen te praten over de energietransitie: dingen die zij in hun woning kunnen aanpassen om energie te besparen en uiteindelijk van het gas af te gaan.

Energiecoach Gerrit Oorschot: "De gemeente Huizen heeft inwoners als energieambassadeurs opgeleid, nu energiecoaches door ons genoemd. Omdat er na de opleiding een gat dreigde te vallen, hebben we de Coöperatie HuizenDuurzaam opgericht."

Vrijwilligerswerk
Bij de coöperatie zijn inmiddels 25 mensen aangesloten als energiecoach. Het is vrijwilligerswerk dat zij in hun vrije tijd doen. Ze willen op die manier inwoners van Huizen helpen bij de verduurzaming van hun woning.

"Dat hoeven niet alleen woningeigenaren te zijn, maar dat kunnen ook huurders zijn. Die kunnen vaak zelf minder doen, maar wel iets", zegt Gerrit.

Energiecoach
Veel energiecoaches hebben bij de gemeente een aantal bijeenkomsten bijgewoond en daar van alles geleerd over de energietransitie. Gerrit is gepensioneerd en volgde deze opleiding, maar had ook al zelf via een landelijke organisatie zich laten omscholen tot energiecoach.

"Ik was al nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen die er zijn op het gebied van duurzaam wonen en leven. Zeker de technische zaken hebben mijn interesse."

Zorgen
"Omdat ik in wijk 1276 woon, kwam het ineens heel dichtbij. Wij zijn namelijk pilotwijk voor de gemeente om te kijken hoe ze de energietransitie in Huizen gaan vormgeven. Daarnaast ben ik opa en maak ik me zorgen hoe we de aarde voor onze kleinkinderen achterlaten. Nu kan ik daar zelf iets aan doen."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten