Foto: GNR

GNR slaat alarm: Vanaf volgende week weer nesten eikenprocessierups

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - Wie komende week de natuur in gaat, wordt geadviseerd om bedekkende kleding aan te trekken en niet onder de eiken op de grond te gaan zitten. Aanleiding is de welbekende eikenprocessierups.

Dat meldt het Goois Natuurreservaat nu de eikenprocessierupsen al in de eikenbomen zitten. "Nu vaak nog in kleine groepjes bij elkaar. Vanaf volgende week bouwen de rupsen nesten. Dat is ook het moment dat ze de brandharen krijgen die de komende maanden voor overlast zorgen."

De eikenprocessierups is een behaarde rups die vooral op eikenbomen voorkomt. Als de rupsen volgroeid zijn, maken ze op de stammen of de dikkere takken nesten. Vanuit de nesten gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. De rups vervelt een aantal keer. Vanaf de derde vervelling hebben ze de brandharen waar mensen veel last van kunnen hebben.

Goois Natuurreservaat verwijdert de nesten op plekken waar druk gerecreëerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan drukke fiets- en wandelpaden, camping, speelbos en sportterreinen. Het advies is wel om uit de buurt van de nesten en rupsen te blijven.

Meer berichten