<p>Jessica Pijpers van VIP Dogs and Cats uit Bussum vreest voor de toekomst van de hondenuitlaatservices in het Gooi.</p>

Jessica Pijpers van VIP Dogs and Cats uit Bussum vreest voor de toekomst van de hondenuitlaatservices in het Gooi.

(Foto: Bob Awick)

Al 1.000 handtekeningen tegen verbod hondenuitlaatservices in Gooise natuur

  Natuur en Milieu

REGIO - Hondenuitlaatservices (hussen) in het Gooi slaan de handen ineenn tegen het verbod op grote groepen honden in natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat (GNR). Initiatiefnemer Jessica Pijpers startte petitie ‘Save H’Us’ namens alle 45 uitlaatservices wiens werkgebied in het Gooi ligt. Deze is inmiddels ruim 1.000 keer ondertekend.

Het GNR stelt vanaf 15 juli 2021 een maximum in van drie honden per begeleider in de Gooise natuurgebieden. Een probleem voor hussen in de regio, die door dit verbod nergens anders meer terecht kunnen.

Gesloten
Landelijk worden er steeds meer gebieden gesloten voor hussen”, schrijft Pijpers op de website. “Dit maakt dat er gezocht wordt naar alternatieven buiten de eigen regio. Gebieden waar hussen nog welkom zijn worden daardoor overbelast en er komen vanzelf klachten binnen bij de betreffende beheerder van de natuurgebieden.”

Het betreft uitlaatservices uit Amsterdam, Almere en Utrecht, die in hun eigen regio alleen nog met een vergunning natuurgebieden kunnen bezoeken, die dankbaar (gratis) gebruik maken van de natuur in het Gooi. Het GNR geeft aan dat door de grote hoeveelheid hussen de natuur teveel wordt verstoort en ook recreanten overlast ervaren.

Geen alternatief
Het verbod op grote groepen honden is de strop voor veel uitlaatservices in het Gooi. Pijpers: “Er wordt aangegeven dat de hussen zelf een alternatief moeten zoeken, maar er zijn nu geen geschikte gebieden meer beschikbaar.”

“Hiermee worden alle hussen buitenspel gezet, ook degenen uit de eigen regio. Er is geen enkele ruimte voor overleg om samen tot een beter alternatief te komen. Er wordt geen optie geboden om een vergunning te krijgen.”

Baasjes
Niet alleen hebben eigenaren van de hondenuitlaatdiensten een probleem, ook de baasjes van honden. “In Nederland zijn er nu ongeveer 2,2 miljoen honden”, schrijft Pijpers. “Eén op de zeven huishoudens heeft een hond in huis waar veel plezier aan wordt beleefd.”

“Het lukt om verschillende redenen echter niet altijd om zelf de hond de hoeveelheid beweging en aandacht te bieden die hij of zij nodig heeft. Dit maakt dat de vraag naar hussen groot is. Deze bieden een welkome oplossing voor vele inwoners van het Gooi, waarvan velen werkzaam zijn binnen vitale beroepen.”

Reacties
De petitie is al ruim 1000 keer ondertekend. Uit de reacties blijkt dat ook baasjes graag een alternatief zien. ‘Ik onderteken omdat er alternatieven mogelijk moeten zijn om gekwalificeerde hardwerkende lokale ondernemers niet zo plots van een eerlijk inkomen te beroven. En mijn hond en ik hebben natuurlijk ook een belang bij een goed oplossing. Ik heb heel bewust een uitlaat service gekozen die respect voor dier en natuur en omgeving voorop zet.’

Een ander schrijft: ‘Ik vind het belachelijk dat mensen nu hun baan kwijtraken door deze regel’, en: ‘Ik vind dat er een alternatief moet zijn voor de Gooise hussen. Ook mijn hond beleeft er veel plezier aan. Als er dan misbruik is vanuit andere regio’s moeten ze dat daar oplossen maar zoals het nu gaat is het voor niemand goed.’


(Beeld: Jessica Pijpers)

Meer berichten