Foto: Bastiaan Miché

GNR: besluit weren grote groepen honden in natuurgebieden staat vast

  Natuur en Milieu

Het Goois Natuurreservaat (GNR) is geenszins van plan het besluit voor maximaal drie honden per begeleider in de Gooise natuurgebieden terug te draaien. 

Het onlangs genomen besluit betekent dat hondenuitlaatservices met het huidige aantal honden vanaf 15 juli volgend jaar niet meer welkom zijn in de verschillende natuurgebieden.

Kwetsbaar
“Het GNR is een natuurgebied waar iedereen van moet kunnen genieten”, zegt een woordvoerder. “Maar de natuur is kwetsbaar. En door de toenemende schade die loslopende honden nu veroorzaken, valt er straks niet meer van te genieten.”

Het toenemende aantal grote groepen honden in de natuur komt doordat het aantal hondenuitlaatservices (hussen) in deze regio de voorbije jaren fors is toegenomen, stelt het GNR.

Verbod
Daarnaast geldt er al een verbod voor deze hussen in de natuurgebieden rondom ‘t Gooi. Het gevolg is dat de hussen uit deze regio’s ook massaal de Gooise natuurgebieden op zoeken.

“Ook bij natuurbeheerder Staatsbosbeheer hanteren ze de regel van maximaal drie honden per persoon”, meldde het GNR al eerder.

Geen overlast
“Dit is niet een zomaar gekozen getal. Met drie honden is er nog geen sprake van een roedel en blijven de honden onder appèl. Dit betekent dat de hond goed moet luisteren naar zijn baas, geen overlast mag veroorzaken en moet zoveel mogelijk op de paden blijven.”

Het besluit leidde tot veel onrust bij de gedupeerde hussen. Ook de kritiek dat de hondenuitlaatservices zijn overvallen met het besluit, is volgens de woordvoerder niet geheel terecht.

Oplossing
Al sinds december vorig jaar wordt gesproken over een oplossing voor het hondenprobleem dat er volgens het GNR is. Maar dat een verbod voor de hussen niet bepaald voelt als een oplossing, kan de woordvoerder zich voorstellen.

Wel, zegt zij, heeft er ‘zorgvuldig onderzoek’ plaatsgevonden en is er zeker contact geweest met de hondenuitlaatservices. “Maar uiteindelijk zijn wij als GNR de partij die daar een besluit over neemt.”

Toelichten
Komende week zal het GNR op de eigen website het besluit uitgebreid toelichten. Op de vraag of dat niet veel eerder had gemoeten, is het antwoord dat stapje voor stapje alle betrokkenen ‘zorgvuldig’ worden geïnformeerd.

En het is echt niet alleen zo dat het GNR boze reacties krijgt op het besluit. Heel veel mensen zijn juist dolblij dat zij straks niet meer worden gehinderd door grote groepen honden.

Positieve reacties
“Er zijn juist heel veel mensen die zo veel loslopende honden juist heel eng vinden. We krijgen heel veel positieve reacties. Die zie je ook voorbij komen op de sociale media. En we vinden de natuur met z’n allen ook heel belangrijk. Dan moeten we daar goed voor zorgen.”

Meer berichten