Illegaal vuurwerk is de boosdoener van de huidige knallen.
Illegaal vuurwerk is de boosdoener van de huidige knallen. Foto: Bastiaan Miché

Eerste 172 overlastmeldingen binnen bij vuurwerkmeldpunt

Natuur en Milieu

HUIZEN - Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft voor 2020 al ruim 170 meldingen van overlast ontvangen. Hoewel het rond de herfstvakantie nog rustig leek is het de laatste twee weken enorm toegenomen, laat initiatiefnemer Ruben Woudsma weten.

“Veel meldingen worden gemaakt in de nachtelijke uren tussen 23.00 en 02.00 uur waarbij wordt verwezen naar harde en doffe dreunen die tot ver in de omgeving voelbaar en hoorbaar zijn.” Ondanks het vuurwerkverbod voor de jaarwisseling blijft het meldpunt open.

Illegale circuit
Het verbaasd het CDA-raadslid dat er al zoveel vuurwerk wordt afgestoken. “Het illegale circuit blijkt ondanks het Corona-virus goed functioneren en veel inwoners hebben hierdoor toch de beschikking over nitraten en andere vormen van knalvuurwerk.”

“Het lijkt erop dat het afgekondigde algehele vuurwerkverbod juist heeft bijgedragen de laatste weken om nu alvast vuurwerk af te steken.” Hij pleit dan ook voor een harde aanpak van illegaal vuurwerk. “We moeten ervoor strijden dat je voor het afsteken van illegaal vuurwerk wordt aangehouden”.

Handhaving
De Huizer aanpak van vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling wordt besproken in de commissie algemeen bestuur en middelen van 26 november. Ruben WOudsma is vooral benieuwd hoe het zit met de voorlichting en handhaving.

De afgelopen jaren is er extra geïnvesteerd in voorlichting op scholen en handhaving in vuurwerkvrije zones. Met een gewijzigd kabinetsstandpunt voor de jaarwisseling is juist voorlichting en handhaving noodzakelijk.

Dezelfde inzet
“Ik ga dan ook pleiten dat om te kunnen handhaven dezelfde inzet nodig is als normaal bij de jaarwisseling. Wel met de kanttekening dat er wederom een beroep wordt gedaan op de BOA’s naast het werk wat ze al moeten doen in het kader van corona.”

Tot woensdag 6 januari 2021 blijft het vuurwerkmeldpunt Huizen open. Een melding maken kan via: https://rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen/. Wanneer het meldpunt onbereikbaar is kan een melding ook gemaakt worden via de e-mail ruben.woudsma@gmail.com of via de telefoon op 06-47310855.

Er is een duidelijke piek in meldingen ten opzichte van vorige jaren. (Grafiek Vuurwerkmeldpunt Huizen)

Uit de krant