Afbeelding
Foto: Ruben Woudsma

Al ruim 700 meldingen bij vuurwerkmeldpunt

Natuur en Milieu

HUIZEN - Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft voor 2020 inmiddels 732 meldingen geregistreerd. De eerste meldingen zijn begin oktober al ontvangen. “Week 47 was met 249 meldingen de absolute topweek tot nu toe en sindsdien lijkt het aantal meldingen gestaag te dalen”, laat initiatiefnemer Ruben Woudsma weten.

“Merendeel van de meldingen betreft harde knallen en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Met name de harde en doffe knallen geven veel aanleiding om een melding te maken. Wel wordt het aantal meldingen van vandalisme groter, zo is er recent een buurtbieb gesneuveld door vuurwerk.”

Echoën
“Diverse klachten zijn terug te leiden tot diverse tunneltjes, parkeergarages etcettera waar veel vuurwerk wordt afgestoken.” Volgens Ruben Woudsma komt dit doordat vooral doordat deze ruimtes zo lekker echoën.

“Ook in de afgelopen weken blijven de meldingen vanuit de wijken Huizermaat en Bovenmaten het meest voorkomen. Van rondom bijvoorbeeld het Bad Vilbelpark komen regelmatig meldingen dat daar veel harde knallen te horen zijn. Diverse melders geven aan niet meer met honden door het park te wandelen.”

Voorlichting
Tijdens de commissie Algemeen Bestuur en Middelen van de gemeenteraad is er gesproken over voorlichting rondom het gebruik van vuurwerk en dat er gezocht wordt naar alternatieven passend binnen de regels.

Of er nog voorlichting gaan plaatsvinden over vuurwerk en hoe er met de oudjaarsnacht wordt omgegaan is onduidelijk met de nieuwe maatregelen die de regering heeft aangekondigd.

Meldingen maken
Tot woensdag 6 januari 2021 blijft het vuurwerkmeldpunt Huizen open. Iedereen kan tot die tijd meldingen maken via: https://rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen/. Wanneer het meldpunt onbereikbaar is kan een melding ook gemaakt worden via ruben.woudsma@gmail.com of 06-47310855.

Na afloop van de meldperiode worden de meldingen verwerkt in rapport. Dit rapport wordt overhandigd aan de burgemeester van Huizen.

Uit de krant