Een Reebokje bij de Aardjesberg; op een heuvel op de Westerheide tussen de stuwwal van Laren/Huizen en Hilversum.
Een Reebokje bij de Aardjesberg; op een heuvel op de Westerheide tussen de stuwwal van Laren/Huizen en Hilversum. Foto: Ben Walet / Goois Nauurreservaat

GNR: ‘Dieren nu vooral gebaat bij rust’

Natuur en Milieu

REGIO - Het aanhoudende winterse weer heeft ook grote impact op de dieren. Het Goois Natuurreservaat (GNR) laat weten dat diverse dieren, waaronder reeën en vogels, nu gebaat zijn bij rust. “Het is heel belangrijk dat zij zich veilig voelen”, meldt de natuurorganisatie vandaag.

Vanwege de aanhoudende kou en de dikke laag sneeuw die is blijven liggen, kost het de dieren meer energie om voldoende voedsel te vinden en om warm te blijven. De GNR-boswachters zorgen ervoor dat de schaapskudde en de runderen voldoende eten en drinken hebben. De andere dieren hebben vooral behoefte aan rust, is de mededeling. 

Energie
De gedachte hierachter is dat het verstoren van de dieren veel energie kost, omdat ze vluchten. “Deze energie hebben ze juist nu zo hard nodig om warm te blijven. Daarom vragen we bezoekers aan onze natuurgebieden hier zoveel mogelijk rekening mee te houden”, aldus het GNR. 

Opnieuw doet de natuurorganisatie een beroep op de mensen die de GNR-gebieden ingaan. Het devies is en blijft: blijf op de wandelpaden en houd de hond het liefst aangelijnd, ook op plekken waar zij los mogen lopen.

Uit de krant