Constructie met 600 zonnepanelen en vier laadpalen realistisch

Serieus plan voor zonneparkeerplaats naast winkelcentrum Kerkelanden

11 okt 2021, 16:30 · leestijd 2 minuten Natuur en Milieu
Een impressie van hoe de constructie eruit zou kunnen komen te zien.
Een impressie van hoe de constructie eruit zou kunnen komen te zien. Illustratie: Hilversumse Energie Transitie

Nederland telt pas een aantal zonneparkeerplaatsen. Hilversum zou best eens de volgende kunnen zijn. Een verkenningsfase, uitgevoerd door de lokale energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET), toont aan dat zo’n duurzame parkeerplaats te realiseren is. Daar zitten alleen nog wel wat haken en ogen aan. 

Samen met onder meer een aantal inwoners van Kerkelanden (werkgroep Ver-Ken) en experts heeft HET dit afgelopen jaar onder meer gekeken naar een goede plek voor deze ‘zonneparkeerplaats plus’, zoals deze officieel heet. Het opwekken van zonne-energie onder een constructie zou kunnen in het Ambrosiushof in Kerkelanden. Om preciezer te zijn: naast winkelcentrum Kerkelanden en wijkcentrum De Koepel. 

HET schat het vermogen op 240 kilowattpiek (kWp) en het opwekvolume van 196 megawattuur (MWh) per jaar. “De voorziene parkeerplaats wordt uitgerust met zeshonderd zonnepanelen en met snellaadpalen. Deelauto’s worden gebruikt voor opslag zodat andere elektrische auto’s kunnen laden als er geen zon is. Een geïntegreerde oplossing dus, vandaar de b..