Boswachter Daan Eijben zaait bloemakkertjes in met special zadenmengsel.
Boswachter Daan Eijben zaait bloemakkertjes in met special zadenmengsel. Foto: GNR

Goois Natuurreservaat zaait buffet voor insecten

Natuur en Milieu

REGIO - Terwijl de herfst al in volle gang is en de zomer lang geleden lijkt, is het Goois Natuurreservaat (GNR) alweer druk bezig met het volgende bloeiseizoen. Op de Westerheide, Bussummerheide en Zuiderheide zijn namelijk kleine bloemenakkertjes ingezaaid. 

Doel hiervan is om vlinders en bijen aan te trekken én te behouden. ‘Dit is ontzettend waardevol voor het hele ecosysteem in het Gooi. Net als in de rest van Nederland hebben insecten het erg moeilijk en nemen de aantallen af’, aldus GNR.

Muizenoortje
“De zaden zijn speciaal samengesteld voor ons aan de heidebiotoop van het Gooi”, vertelt regiobeheerder Gerrit Kremer. “De kruiden- en plantensoorten die we hebben gezaaid kwamen vroeger ook voor op onze hoge, droge zandgronden.”

“We hebben samengewerkt met een bedrijf dat natuurlijke zaden levert, en geen zaden die zijn doorgekweekt. Ze hebben prachtige namen: muizenoortje, vlasbekje, hazenpootje en schapenzuring. En er zitten ook bekendere soorten tussen als Sint-Janskruid, duizendblad en gewoon biggenkruid.”

Voor de hand
De keuze voor de heide als locatie voor de bloemenakkertjes ligt meer voor de hand dan je misschien zou denken. In de tijd van de erfgooiers, een boerenorganisatie die eeuwenlang de gronden in het Gooi in handen had, waren er op de heide ook akkers waar granen werden verbouwd. Daartussen groeiden veel andere planten en bloemen.

De bloemen- en plantenzaden heeft het GNR kunnen aanschaffen dankzij de gulle extra giften van donateurs en anderen die de Gooise natuur een warm hart toedragen.

Behoud leeft
“We hebben in totaal bijna 7.000 euro ontvangen waarvoor wij bijna 7.000 vierkante meter aan bloemenakkers kunnen aanleggen. Dat het behoud van insecten leeft onder de Gooise bevolking is wel duidelijk, en daar zijn wij ontzettend blij mee. In de zomer van 2022 verwachten we de eerste, uitbundige bloei van de akkers”, aldus GNR.

Het Goois Natuurreservaat beheert en beschermt de natuur in het Gooi al sinds 1932. Bossen, uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en historische akkers. Een groene oase van ruim 2.800 hectare in een sterk verstedelijkte omgeving. Waar nog veel bijzondere planten en dieren voorkomen: dopheide, klokjesgentiaan, de boommarter, reeën, dassen en nog veel meer. Zoiets waardevols moet behouden blijven! Kijk op gnr.nl/steun voor alle mogelijkheden.

Uit de krant