Ruben Woudsma: 'We moeten ervoor strijden dat afstekers van illegaal vuurwerk vóór het afsteken al worden aangehouden.'
Ruben Woudsma: 'We moeten ervoor strijden dat afstekers van illegaal vuurwerk vóór het afsteken al worden aangehouden.' Foto: Bob Awick (archief)

Ruim 100 meldingen ontvangen bij vuurwerkmeldpunt Huizen

di 30 nov 2021, 16:16 Natuur en Milieu 0 keer gelezen

HUIZEN - Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft van begin dit jaar tot 29 november al ruim 100 meldingen van vuurwerkoverlast in Huizen gekregen.

“Na de eerste piek rond de herfstvakantie leek het even rustiger te worden, maar in de afgelopen week is het aantal meldingen toegenomen”, meldt Ruben Woudsma, initiatiefnemer van het vuurwerkmeldpunt en CDA-gemeenteraadslid. 

De meeste meldingen worden gemaakt in de avonduren, tussen 20:00 en 00:00 uur, waarbij wordt verwezen naar harde knallen en doffe dreunen die tot ver in de omgeving voel- en hoorbaar zijn.

Illegaal vuurwerk
Het verbaast Woudsma dat er nu al veel vuurwerk wordt afgestoken. “Het illegale circuit werkt dus goed”, zegt hij. “Na de herfstvakantie merk je traditioneel dat er meer illegaal vuurwerk komt. Maar dat het zoveel zou zijn, had ik niet verwacht.” 

Volgens Woudsma heeft het afgekondigde algeheel vuurwerkverbod bijgedragen aan de vuurwerkoverlast van de laatste weken. Zo worden er momenteel al veel cobra’s afgestoken, met het nodige geluidsoverlast. 

Handhaving
Woudsma pleit voor een harde aanpak van illegaal vuurwerk. “We moeten ervoor strijden dat afstekers van illegaal vuurwerk vóór het afsteken al worden aangehouden. Het is dan ook goed om te zien dat de politie hier veel aandacht voor heeft.”

De aanpak van vuurwerkoverlast in Huizen is de afgelopen jaren succesvol geweest en moet volgens Woudsma ondanks corona doorgezet worden. Het CDA-lid is vooral benieuwd hoe het zit met de voorlichting en handhaving. De afgelopen jaren is er namelijk extra geïnvesteerd in voorlichting op scholen en handhaving in vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkmeldpunt
Vuurwerkmeldpunt Huizen blijft open tot woensdag 5 januari 2022. Meldingen kunnen worden gemaakt via https://rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen/. Wanneer het meldpunt onbereikbaar is, kan een melding ook gemaakt worden via e-mail ruben.woudsma@gmail.com of via telefoonnummer 06-47310855.

Uit de krant