Op de Langerhuizenweg is gewerkt aan het laanherstel.
Op de Langerhuizenweg is gewerkt aan het laanherstel. Foto: Wim Schras

Langerhuizenweg voorzien van acht gedoneerde lindes

vr 3 dec 2021, 15:38 Natuur en Milieu

HUIZEN - Het Goois Natuurreservaat (GNR) ontving een gift waarvan acht jonge lindes zijn gekocht. Deze aankoop werd gedaan in het kader van het laanherstel. De lindes zijn geplant aan de Langerhuizenweg. Het zware voorwerk was door het GNR al gedaan en met behulp van vrijwilligers werden met inzet van spades de nodige gaten gegraven.

Wortelrestanten werden verwijderd, teelaarde aangebracht en vervolgens werden de bomen geplaatst. De vrijwilligers werden daarbij aangestuurd door de beheerder. De jonge lindes staan tussen enorme beuken, maar zullen over enkele tientallen jaren beeldbepalend zijn. De linde is een sterke boomsoort en kan wel zevenhonderd jaar oud worden. 

Einde in zicht voor beuken
De beuken hebben hun langste tijd gehad. De exemplaren die er nog staan, zullen onder andere door zonschade veel te lijden krijgen. Een aantal soortgenoten in de rij is al gesneuveld. Het aantal zwammen op de stam is een teken dat de beuken het niet lang meer zullen maken.

Het GNR heeft een aantal bomen voorzien van een biologisch, katoenen matje dat het vocht gemakkelijker opneemt en langer vasthoudt. Eventuele verschillen in resultaten zullen nauwkeurig worden bijgehouden. Het GNR is dankbaar voor de gift en vindt dit project een mooi voorbeeld van het gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor de natuur. Drie partijen kwamen hierin samen: een giftgever, het GNR en natuurvrijwilligers.

Uit de krant