Er is de afgelopen meivakantie hard gewerkt om het systeem af te maken.
Er is de afgelopen meivakantie hard gewerkt om het systeem af te maken. Foto: Yolanda Dijks

Van der Brugghenschool heeft nieuw luchtzuiveringssysteem

Natuur en Milieu

HUIZEN - De Van der Brugghenschool heeft sinds afgelopen week een heel nieuw luchtzuiveringssysteem. “Het was een enorme operatie”, vertelt Yolanda Dijks, werkzaam op de school.

In coronatijd is gebleken dat op veel basisscholen in Nederland de luchtzuiverheid niet in orde is. Bij de gemeente Huizen is dit een actueel onderwerp geworden en voor de medezeggenschapsraad van de Van der Brugghenschool een speerpunt. 

“Er werden CO2-meters in de school geplaatst om aan te tonen hoe de zuiver de lucht is”, legt Yolanda uit. “Op basis daarvan concludeerden we dat er aanpassingen nodig waren om de luchtzuiverheid structureel te verbeteren.”

Stil systeem
De school heeft vervolgens op de subsidie van de overheid ingetekend. Vorig jaar werd deze toegekend. “Er is een ‘stil’ systeem gevonden, dat zorgt voor zuivere lucht in de school”, aldus Yolanda. 

In de voorjaarsvakantie zijn de eerste voorbereidingen getroffen. “Een paar maanden later - in de meivakantie - is er enorm hard gewerkt om de klus te klaren. Er liepen op een gegeven moment wel 41 mannen rond om het nieuwe systeem mogelijk te maken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: Yolanda Dijks

Het systeem is op vrijdag 6 mei opgeleverd. “Op tijd klaar om maandag 9 mei alle leerlingen weer te ontvangen, in de meest luchtzuivere school van Huizen.”

Uit de krant