Verschillende soorten huishoudelijk afval.
Verschillende soorten huishoudelijk afval. Foto: Pixabay

Vier inwoners proberen een week zonder afval te leven

Natuur en Milieu

HUIZEN - Een week zonder afval, zou het haalbaar zijn? Vier inwoners uit deze regio gaan de uitdaging aan en proberen een week lang zo min mogelijk afval te produceren. 

Jaarlijks organiseert Milieu Centraal de Week zonder Afval, dit jaar van 30 mei t/m 5 juni. “In deze week gaan onze vier inwoners proberen om zo min mogelijk afval te produceren”, meldt de Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD).

Vlogs
Op www.gad.nl/weekzonderafval en via Facebook, Instagram en Twitter nemen zij iedereen mee via vlogs en korte verhalen. Een inkijkje in de afvalproductie én preventie van:

  • Selma van Dijk, presentatrice: “Ik ga er open minded in en enorm mijn best doen. Het lijkt mij een behoorlijke uitdaging maar zeker de moeite waard voor de volgende generaties.” 
  • Anto Bajo, afvalcoach: “Door bewuster in te kopen kun je hopelijk veel verpakkingen besparen.”
  • Ynske Betlem, kwartiermaker circulaire economie en voorzitter Hilversum100: “Alle kleine beetjes helpen, daar geloof ik in.”
  • Dirk Dragstra, journalist: “Mentaliteit, daar begint het mee. Je moet continue kritisch blijven op jezelf. ”

Uitdaging
“Om een beeld te krijgen van het verschil dat ze gaan maken, nemen ze ons de week ervoor al mee in hun afvalproductie. Onze vier kandidaten gaan de uitdaging aan. Zij gaan op zoek naar mogelijkheden om in hun eigen huishouden op afval te kunnen besparen.”

De GAD roept iedereen op de uitdaging aan te gaan om eens een weekje bewust te kijken waar je afval kunt verminderen. “Want, alle kleine beetjes helpen.”

Bekijk hieronder het introductiefilmpje dat de GAD liet maken.


Uit de krant