Aan de Baanbergenweg wordt hard gewerkt om de 320 kratten onder de grond te krijgen waarmee wateroverlast wordt bestreden.
Aan de Baanbergenweg wordt hard gewerkt om de 320 kratten onder de grond te krijgen waarmee wateroverlast wordt bestreden.

140.000 liter regenwater opvangen met 320 kratten

Natuur en Milieu

HUIZEN - De gemeente is momenteel druk bezig met de aanleg van een groot krattenveld op de hoek van de Botterstraat en de Baanbergenweg. Bij fikse regenbuien kan hier in totaal 140.000 liter regenwater worden opgevangen, wat daarna gecontroleerd de bodem inzakt. Dit moet grote wateroverlast in de toekomst voorkomen.

De gemeente vergelijkt de grote ondergrondse berging met een afvoerputje. ''Je moet je voorstellen dat je bij een hevige regenbui de grond niet al het water in één keer kunt wegwerken. Dan heb je een grote berging nodig waar je het water tijdelijk in kunt opslaan", vertelt Tom Schoenmaker. Hij is namens de gemeente nauw betrokken bij het project.

320 kunststof kratten
Het water wordt tijdelijk opgevangen in 320 grote kunststof kratten. "Vergelijk het met grote bierkratten, waar de flessen uit zijn. Alleen dan iets professioneler." Deze kratten bevatten een soort honingraatstructuur.

Op het moment dat het water in de kratten komt, zal het langzaam de grond in zakken. "De grond daaronder is gewoon zand, dus het water loopt tussen de korrels door. Dat heeft even wat meer tijd nodig", aldus Schoenmaker.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant