De bijen vormden een druppelvormige bel in de boom.
De bijen vormden een druppelvormige bel in de boom. (Foto's: Emmie Wolting)
Foto's Leeg

Imker verwijdert bijenzwerm Beemsterboerstraat

  Natuur en Milieu

HUIZEN - Een imker uit Eemnes heeft vandaag een bijenzwerm weggehaald in een boom bij de Beemsterboerstraat. "Van ons hadden ze mogen blijven zitten", aldus buurvrouw Emmie Wolting.

"We dachten echter dat de bijen beter af zijn bij een imker, omdat ze dan ook een mooie plek in de winter hebben", gaat ze verder. "Daarom hebben wij hem gebeld."

Luid gezoem
Emmie hoorde zaterdag rond 17.00 uur in de tuin bij de buren een luid gezoem. "Toen we naar de weg liepen zagen we dat het ging om een bijenzwerm. Ze hadden hun zinnen gezet op de boom van onze buren die weg waren."

"We hebben eerst alle ramen en deuren gesloten om er zeker van te zijn dat het bijen en geen wespen waren. Vanuit ons slaapkamerraam konden we zien dat het een bijenzwerm was."

Druppelvormige bel
Toen de rust rondom de koningin na een uur of twee was teruggekeerd, kon Emmie heel mooi zien hoe prachtig de bijen zelf een soort druppelvormige bel hadden gemaakt.

"Hier hangen ze nu al twee dagen. Eerst hadden we nog hoop dat ze misschien zelf nog verder zouden vliegen voor een betere plek, alleen was dit niet het geval. We hebben maandagmorgen de imker gebeld in Eemnes en deze was binnen een uur op de ladder."

Rustig
"Bart de imker klom vlot naar boven en na een paar spuitjes water om ze bij elkaar te houden en een ferme tik op de tak, viel de hele zwerm in de korf. Prachtig om te zien hoe de bijen heel rustig in de korf bleven zitten en niet wegvlogen."

De imker op weg naar de bijen in de boom.

Met een beetje water houdt hij de bijen bij elkaar.

Na een tikje op de tak zijn ze keurig in de korf gevallen.

De bijenzwerm gaat mee naar een betere plek.


reageer als eerste
Elke donderdag het Nieuwsblad voor Huizen per e-mail
Meer berichten