Larisa Landré (links) en Monica Lemmens overhandigen het rapport aan de wethouder.
Larisa Landré (links) en Monica Lemmens overhandigen het rapport aan de wethouder. (Foto: Bob Awick)

140 meldingen houtrookoverlast

  Natuur en Milieu

HUIZEN - GroenLinks heeft vanmorgen aan wethouder Gerrit Pas het rapport overhandigd met de resultaten van het meldpunt voor houtrookoverlast. In een periode van 19 december vorig jaar tot 1 mei dit jaar kwamen hier 140 meldingen binnen.

"We hebben ons verbaasd over de grote hoeveelheid klachten. Al in februari waren er bijna 100 klachten binnen" aldus Monica Lemmens. "Het zijn gemiddeld ongeveer 33 klachten per maand, dus 1 per dag", vult Larisa Landré haar aan.

Adviezen
In het rapport staan een drietal adviezen: voorlichting over het verstandig stoken, aangeven waar mensen terecht kunnen met een klacht en communiceren over een stookalarm.

Lemmens: "Het soort hout dat je aansteekt kan al verschil maken en uit de meldingen blijkt dat bij mistig en windstil weer er meer klachten zijn. Dan kan er een stookalarm afgegeven worden."

Meldpunt
"Mensen kunnen met een klacht ook gewoon terecht bij het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente. In het ergste geval kan de BOA langs gaan. Vaak hebben mensen contact met hun buren erover, maar soms is de verhouding slecht en kan buurtbemiddeling helpen", aldus Landré.

De wethouder gaat het rapport doornemen. "Ik ben wel verrast door de omvang van het probleem", zei hij. "Ik ben ook blij met de aanbevelingen die er in staan. Ik ben niet voor verbieden, maar het is wel goed dat mensen zich bewust worden van de overlast die zij veroorzaken."


10 reacties
Elke donderdag het Nieuwsblad voor Huizen per e-mail
Meer berichten