Hans wandelt graag met zijn Tervuerense herder Boris in het bos en is niet blij met mountainbikers die geen rekening met hem houden.
Hans wandelt graag met zijn Tervuerense herder Boris in het bos en is niet blij met mountainbikers die geen rekening met hem houden. (Foto: Bob Awick)

'Mountainbikers houden geen rekening met wandelaars'

  Natuur en Milieu

HUIZEN - Hans Jacobs (72) wandelt graag met zijn 6-jarige Tervuerense herder Boris in het bos op de Naarder Eng, een natuurterrein van het Goois Natuurreservaat (GNR).

Op een zondag deed hij onaangename ervaringen op met mountainbikers die geen rekening met hem hielden, terwijl in de gedragscode voor mountainbikers staat: 'benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets'.

Dagelijks
"Dagelijks maak ik zo rond een uur of elf een wandeling van een uur met Boris in het bos op de Naarder Eng. Hier mogen honden namelijk loslopen. Ik loop met een wandelstok, omdat ik een hersenbloeding heb gehad en moeite heb met mijn evenwicht."

Hij probeert altijd de wandelpaden aan te houden. "Op de fietspaden word ik namelijk regelmatig verrast door ouden van dagen die zich verplaatsen op gemotoriseerde fietsen. Dit gaat met snelheden die niet alleen gevaarlijk voor hunzelf zijn, maar ook voor wandelaars."

E-bikes
"Het is niet prettig om door hen gepasseerd te worden. Het zijn te stille en te snelle dingen, die e-bikes. De berijders zijn wel bereid hun bel te gebruiken, maar die hoor ik meestal pas al ze al gepasseerd zijn."

"Daarnaast heb je tegenwoordig ook van die bakfietsen die met hun tijd zijn meegegaan, dus ook gemotoriseerd. Mocht je die willen ontkomen als zij met een snelheid naderen van zo rond de dertig kilometer per uur, dan rest je slechts één mogelijkheid om jezelf in veiligheid te brengen en dat is snel in de brandnetels springen."

Overvallen
"Dus blijf ik op de wandelpaden; maar wat blijkt, die zijn ook al niet veilig meer", schrijft Hans. Vorige week zondag werd hij driemaal overvallen door een peloton van mountainbikers op een boswandelpad.

De eerste groep sprak hij erop aan, maar die reageerde niet. "Een kwartiertje later loop ik in een dennenbos bij een kwekerij voor de teelt van kerstbomen. Circa drie meter voor me kwam de kop van het peloton de hoek om stormen op een pad niet breder dan tachtig centimeter. Ik schrok me rot."

Trap
"Boris liep naast me en maakte aanstalten om mee te gaan rennen. Ik wist dat nog te voorkomen, maar kon niet voorkomen dat de vierde man hem een trap probeerde te geven. De vijfde man riep mij toe: 'voorzichtig man', en er volgden nog een man of tien."

"Ik schold ze uit voor een stel gekken, maar de laatste man wist me nog net te vertellen dat ik de idioot was, 'want wij zijn mountainbikers, dat zie je toch man!' en zij stoven verder."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten