Een impressie van wat volgens de gemeente mogelijk is op de plek.
Een impressie van wat volgens de gemeente mogelijk is op de plek. Foto: Gemeente Huizen

Omwonenden eisen blokkade bouwproject Naarderstraat

Buurt / wijk

HUIZEN - De Raad van State moet het plan voor de bouw van een appartementencomplex aan de Naarderstraat 66 afschieten. Omwonenden eisten dat donderdag bij de Raad in Den Haag. Ze zien niets in het plan op een plek pal naast de begraafplaats.

Het complex krijgt drie woonlagen met in totaal tussen 12 en 14 appartementen voor ouderen. Daarbij wil de gemeente voorrang geven aan ouderen uit de buurt. "Zo ontstaat doorstroming in het woningenbestand", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Prestigeproject
Maar de behoefte aan de appartementen is volgens de omwonenden helemaal niet aangetoond. In hun ogen is het alleen maar een prestigeproject waarmee de gemeente veel geld wil terugverdienen. "De grond moet worden verkocht. Het kan ze niet schelen wat er komt", zegt een omwonende.

De gemeente kocht in 2001 de villa die op de geplande bouwlocatie stond. De bedoeling was om er een rouwcentrum te vestigen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Ondanks weerstand uit de buurt werd de villa gesloopt en sindsdien ligt het terrein braak.

Kosten
Volgens de woordvoerders van de gemeente zullen er appartementen komen die drie tot vier ton moeten gaan kosten. De omwonenden twijfelen of dat gaat lukken. Voor die prijs kan dat in hun ogen niet, omdat de grond al veel heeft gekost en die kosten moeten worden terugverdiend. Overigens moet er nog een ontwikkelaar worden gevonden die het project wil gaan realiseren.

Het grootste bezwaar van de omwonenden is dat het complex niet past in de omgeving. "Straks kijken de bewoners zo in mijn tuin", zegt een omwonende. Of de privacy ernstig zal worden aangetast, is voor de Raad van State nog maar de vraag.

Verlies zonlicht
Wel zette de raadsvoorzitter een vraagteken bij het verlies aan zonlicht dat omwonenden dreigen te krijgen door het hoge complex. Volgens een onderzoek van de gemeente valt het voor de omwonenden mee. Bij de omliggende woningen zal het verlies aan zonlicht binnen de normen blijven. Maar volgens de raadsvoorzitter is de achteruitgang wel fors.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Uit de krant